Az eddigi legnagyobb magyar református ifjúsági találkozóra készülnek

Minden eddiginél nagyobb részvételre számítanak az idei Csillagpont református ifjúsági találkozón jövő keddtől szombatig a Tolna megyei Fadd-Domboriban- mondta Bogárdi Szabó István, a rendezvénynek otthont adó Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke a kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A rendezvényre hozzávetőleg kétezerötszáz fiatalt várnak. Sokan jönnek a határon túli magyar református közösségekből, s idén először jönnek Európa más országaiból, többek között Nagy-Britanniából, Litvániából, Csehországból, sőt a tengerentúlról, Kanadából és az Egyesület Államokból, illetve a Távol-Keletről, Tajvanról is. A korábbi sárospataki, debreceni és bodajki Csillagpont-találkozók tapasztalatait is felhasználva idén mintegy négyszáz önkéntes vett részt az egy évig tartó előkészületekben - közölte.

A püspök kitért arra, hogy a kétévente megrendezett Csillagpont-találkozók közül az idei mottója: Honnan veszed a bátorságot?, amely - mint kifejtette - arra utal, hogy a fiataloknak a keresztény értékrend mindennapos megéléséhez és megvalósításához is venniük kell a bátorságot. Úgy tűnik, mostanában az ifjúság inkább a rossz dolgok kipróbálása iránt mutat bátorságot, a találkozó ezzel szemben abban segít, hogy a fiatalok "boldog, keresztény" emberként éljenek - vélekedett. 
Az MTI érdeklődésére Bogárdi Szabó István elmondta, hogy a Csillagpont rendezvénye nyitott minden felekezet képviselői, illetve a felekezeten kívüliek iránt. Várják az evangélikusokat is, akik minden második évben szintén megrendezik saját, Szélrózsa elnevezésű találkozójukat. Az évek során úgy alakult, hogy felváltva tartják a reformátusok és az evangélikusok ifjúsági nyári rendezvényüket, és tapasztalataik szerint vannak, akik mindkét eseményre eljárnak. 
A református püspök az MTI-vel közölte, hogy a Csillagpont költségeire a zsinat és az egyházkerület elkülönített egy-egy összeget, a zsinat ifjúsági irodája pedig pályázatokon is nyert pénzt, ezenkívül vállalkozók segítik őket, például eszközkölcsönzéssel. Másik oldalról pedig igyekeztek minél költséghatékonyabban megszervezni a Csillagpontot, így a 2.500 fiatal szerény körülmények között tölti majd idejét Fadd-Domboriban - mutatott rá. 
Hámori Ádám, a Csillagpont főszervezője arról beszélt, hogy a hitéleti tábor és a kulturális fesztivál ötvözetét tervezik, ahol lesznek kiscsoportos beszélgetések, hitéleti kérdésekről előadások, de lesz sárközi, székely és csángó táncház is. Egyebek mellett fellép a Bolyki Brothers, a holland Insalvation, a Kaláka, a Misztrál, a Varga János Project, a keresztény zenekarok közül pedig a Nemadomfel, az Éden, a Forte és a Talentum. Érdekességként említette, hogy a váci fegyház bibliakörének kórusa is koncertet ad. 

Forrás: MTI