Nem tudnak többet spórolni

A Bethesda gyermekkórház dolgozóinak száma ötödével csökkent. 15 millióval kevesebb jut a Bethesdának - már nincsenek tartalékok.

Egyik hónapról a másikra több mint 10 százalékkal csökkent a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának járó állami támogatás, az új finanszírozási rendszer miatt. Az új rendszerben a kórházak elvégzett munkájának csak 70 százalékát fizetik ki teljes értéken. 

A gyermekkórháznak már nincsenek tartalékai, a főigazgató szerint az elmúlt években a dolgozói létszám ötödével csökkent, ezen nem tudnak tovább spórolni. Az újabb megszorítás ellenére az ellátásokat finanszírozó egészségbiztosítási alap hiánya már most átlépte a 40 milliárd forintot, részben a munkanélküliség miatt csökkenő járulékbevételek miatt. 

Szakértők szerint a deficit év végére 150 milliárdra is rúghat. A Pénzügyminisztérium szerint az egészségügyi tárca számolta el magát, amikor tavaly tervezte a kiadásokat. Az államtitkár nem válaszolt arra a kérdésre, hogy átcsoportosításokkal csökkentik-e a kassza hiányát. 

Róna Péter közgazdász szerint Magyarországon az állam feladata, hogy biztosítsa a megfelelő egészségügyi ellátást, a szolgáltatásban nincs helye privatizációnak. Az Egészségügyi Minisztériummal ellentétben szakértők úgy számolnak: ha a kormány nem változtat a finanszírozáson, az egészségbiztosítási alap októberig teljesen ki fog ürülni, az év vége felé pedig már akadozhat az egészségügyi ellátás is. 

Sajtóhírek szerint a hiány csökkentésének céljából a kormány azt a lehetőséget sem vetette el, hogy felemeli a nyugdíjasok és a kiskorúak után fizetett négyezer forintos havi fejkvótát. 

Forrás: www.mno.hu