Püspöki gondolatok a Magyar Református Egyház egységesüléséről

"Akiknek közös a hitük, a hitvallásuk, együtt rezdül a lelkük egy-egy felhangzó énekre, egy-egy mondatról ugyanaz jut eszükbe, azokat mesterségesen ne lehessen szétszakítani!"

 

Papp Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke

„Szétszakadozva nagyon rossz élni. Mi megtaláltuk a módját annak, amivel gyógyíthatjuk a mások által rajtunk ütött sebet. Tudomásul vesszük, hogy vannak, akik szeretnek minket és vannak, akiknek nem kellünk. Mi azokkal szeretnénk egységben lenni, akik elfogadnak minket." 



Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke
„Egyesülésünk lelki egység, családi egység, nemzeti egység, amely eltarthat a világ végezetéig is. Sok-sok csalódás után vagyunk, de most az egységesülés tőlünk függ. Az elsődleges egység a hitben való egység, és ez felülírja a fájdalmas múltat. „ 


Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke
„Megerősítjük a testvéri közösséget. Mi elsősorban a lelki és a hitelvi egységet mondjuk ki, de ehhez hozzátartozik az is, hogy nekünk Isten a magyar nyelvet ajándékozta, és azt a feladatot bízta ránk, hogy ezen a nyelven és ennek a népnek a közösségében hirdessük az evangéliumot." 


Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke
„Május 22-én cáfoljuk azt, hogy a magyar széthúzó nemzet. Az egységesülésnek üzenete van a társadalom felé. Válasz a december 5-ei népszavazásra is, amikor a magyar állampolgárságról szavaztunk. Viszont ez nem országhatár és nem államberendezkedés lesz, hanem mi, mint Kárpát-medencei magyar reformátusság azt mutatjuk meg, hogy együtt vagyunk és egyféleképen gondolkodunk." 

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület megbízott püspöke 
„Újabb lehetőséget kaptunk, újabb küszöb van, amire ráléphetünk. Ebben nem fogunk megbotlani, hanem új lehetőségeket ad, mert átlépjük. Nagyon sok csábítás van körülöttünk, sok ágaskodó erő szeretne szétfeszíteni minket. Nekünk ebben kell megtalálnunk, hogy hogyan lehet Jézus és egymás kezét is megfogni az ilyen 
erőkkel szemben legyen holnapunk és jövendőnk." 

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke 
„Mivel az egységben van az erő, a ránk bízott szolgálatot így még hatékonyabban végezhetjük el. Mindig is megvolt a lelki egységünk, ez most még határozottabban megjelenhet május 22-étől azáltal, hogy elfogadhatjuk a közös alkotmányt. A lelki egység egyházjogilag is megjelenhet, nemcsak a Kárpát-medencében élőkénél, hanem minden református embernél." 

Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke
„Úgy gondoljuk, hogy ez nem csatlakozás, vagy nem csatlakozás kérdése, hanem egy Istentől kapott ajándéknak tekintjük, amely azokból a közös gyökereinkből táplálkozik, amit mi mindmáig megőriztünk. A Kárpát-medencei református egyházak nagy többségben magyar ajkúak és magyar érzelműek. Mi ehhez hozzákapcsolódva, ennek a jegyében veszünk részt a május 22-ei istentiszteleten és hálaadó ünnepen." 

Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke
„Váljék természetessé az, hogy akiknek közös a hitük, a hitvallásuk, együtt rezdül a lelkük egy-egy felhangzó énekre, egy-egy mondatról ugyanaz jut eszükbe, azokat mesterségesen ne lehessen szétszakítani! Ennél sem kevesebbet, sem többet nem akarunk. Isten különleges ajándékának tarthatjuk, hogy azt, amiért sokan imádkoztak, kézzel foghatóvá válik május 22-én."