Reformátusok is segítenek Nyírbogdányban

A viharkárok helyreállításán dolgozik a Magyar Református Szeretetszolgálat Készenléti Csoportja is.

Összetört cserepek, teniszlabdányi nagyságú lyukak, széttört faágak, törmelék. A házak falain, mint géppuska golyósorozat feketéllenek a jégeső verte lyukak. Ez a kép fogadta a segítőket Nyírbogdányban a vasárnapi vihar és pusztító jégeső után. A Magyar Református Szeretetszolgálat ötfős Készenléti csoportja a megrongálódott templomtető helyreállításában segédkezik – jelentette a helyszínről kedden délelőtt Kiss Sándor, a Reformátusok Lapja tudósítója. Elmondta, hogy több százezer forintos kár keletkezett a Nyírbogdányi Református Templomban és a parókia épületében. Az összeg tovább növekedhet, ha késlekednek a fóliázással, hiszen egy esetleges eső, vagy nagyobb szél esetén akár megsokszorozódhat a kár. A szeretetszolgálat készenléti csoportja Szénási Tamás lelkipásztor vezetésével megfeszített erővel küzd a károk elhárításán.



A településen szinte minden második ház teteje sérült – tette hozzá Kiss Sándor. A jég a tetőkön kívül a redőnyöket, ablakokat, és a házak vakolatát tette tönkre vasárnap.



A Nyírbogdányi Református Egyházközség Sion Idősek Otthona is kiveszi a részét a segítésből, hiszen étellel látják el azt a csaknem száz tűzoltót, katasztrófavédelmi szakembert és önkéntest, akik a kárelhárításon dolgoznak. A készenléti csoport Nyírbogdány után tovább dolgozik a kárt szenvedett nyírségi településeken.

Szabolcsban összesen háromezerötszáz házat tépázott meg a vihar a hétvégén.

Tegnap több közéleti személyiség is ellátogatott a vihar sújtotta nyírségi településekre, köztük Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Bajnai Gordon miniszterelnök is.

reformatus.hu