A titokzatos árnyék

Megjelent a Vadóc-sorozat harmadik kötete a Szentírás Szövetség és a Harmat Kiadó gondozásában. A kötet megvásárolható a Keresztyén karácsonyi könyvvásáron is december 1-2-án a budapesti Lónyay gimnáziumban.

Az iskolások között egyre népszerűbbek a sorozatok (főleg a fantasy vagy sci-fi műfajokban), végre keresztyén témájú ifjúsági regénysorozat is piacra került a Szentírás Szövetség és a Harmat Kiadó közös kiadásában.

A Németországban nagy sikert aratott Der Schlunz magyar nyelven Vadóc címmel jelenik meg. A harmadik kötet 2023 november végétől kapható, karácsonyra jó ajándék lehet kisiskolásoknak és kamaszoknak egyaránt.

A mű szerzője, Harry Voß író, a Bibellesebund (a nemzetközi Szentírás Szövetség német szervezete) munkatársa. Regénye hazájában már klasszikusnak számít, nagy sikerű tévéfilm- és képregénysorozat is készült belőle. Elsősorban a kisiskolás korosztály számára izgalmas, lebilincselő olvasmány, hiszen a főszereplői hasonló korúak. De nagyobbaknak is ajánlható, hiszen olyan, a mai fiatalokat érintő élethelyzetekről és érzelmekről olvashatnak a könyvben, amelyekkel nap mint nap nekik is meg kell küzdeniük: mint például az iskolai bántalmazás vagy a családon belüli zaklatás. A felnőttek (szülők vagy lelkészek, hitoktatók) számára is tanulságos ez a sorozat, hiszen elgondolkodtathat arról, hogy vallásos tartalmú szavainkat miért és hogyan használjuk. Tudjuk-e mit és miért mondunk? Cselekedeteink hogyan lehetnek összhangban a hitünkkel?

A hétkötetes Vadóc főszereplője egy emlékek nélküli fiú, akire egy erdőben találtak rá a Schmidtsteiner család tagjai, akik ezt követően befogadják őt az otthonukba. A sorozat Vadóc ottani életét és azt a nyomozást mutatja be, ahogyan a fiú szüleit keresik. Az egyes köteteknek van egy-egy központi erkölcsi tanítása (az elsőben a tékozló fiú története kapcsán a megbocsátás, a másodikban hogyan álljunk ellent a gonosznak, a most megjelent harmadik kötetben pedig a teremtő Isten), a bibliai tanitás „csak” egy szál a történetből, mert alapvetően a figyelmünket a rejtély köti le: kicsoda Vadóc? Mi történt vele? Kik üldözik és miért?

Az első rész Vadóc megtalálásáról és a Schmidtsteiner családba való beilleszkedéséről szólt. A második kötetben Vadóc iskolai élményeiről és kalandjairól olvashattunk. A most megjelent harmadik kötet A titokzatos árnyék alcímmel a nyári szünet eseményeivel folytatódik. A gyermekpszichológus tanácsára a Schmidtsteiner család magával viszi Vadócot nyaralni. A céljuk bejárni Németországot, hátha az egyik helyszín hatására majd visszatér az emlékezőképessége, és megtalálja végre a saját családját. Lucas és Vadóc számára izgalmas kalandok helyszíne lesz Köln, Bensersiel, Frankfurt, München és Berlin. Vadóc rácsodálkozik Isten teremtő munkájára és a Németország szépségeire. A regény krimiszerű fordulatokban is bővelkedik: a fiúkat egy titokzatos árny és egy furcsa házaspár is követi, miközben Vadóc többször is életveszélybe kerül.

Ahogy az előzőek, úgy a harmadik kötet is élvezhető és érthető az első két rész ismerete nélkül is, ám akik rögtön a most megjelenő könyvvel kezdenénk, ők is biztosan kedvet kapnak az előzmények pontosabb megismeréséhez, és utólag is elolvashatják az első kettő részt.

A negyedik kötet várhatóan 2024 májusában jelenik meg Vadóc és az éjszakai bosszúálló címmel.

A Vadóc-sorozat kötetei megvásárolhatók a Keresztény karácsonyi könyvvásáron is a Lónyay Utcai Református Gimnéziumban (1092 Bp., Kinizsi utca 1-7.) 2023. december 1-jén és 2-án (pénteken és szombaton) 14 és 19 óra között.

A kötetek kaphatók a budapesti Bibliás Könyvesboltban (1092 Bp., Ráday utca 28) és megrendelhetők a Szentírás Szövetség honlapjáról is.