Pályázat református kollégiumoknak

Új inklúziós programot indít református fenntartásban működő diákotthonok számára a Református Szeretetszolgálat és az Országos Református Cigánymisszió, melynek célja a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók megtartása. A pályázatokat február 20-ig lehet benyújtani. A részletekről Naszádi Krisztina romainklúziós programkoordinátort kérdeztük.

A Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete (HEKS) 2013 óta támogatja a Magyarországi Református Egyház gyülekezeteiben a cigányok befogadását, 2017-től pedig a református általános iskolák inkluzívabbá válására biztosítanak forrásokat. Az Országos Református Cigánymisszió munkatársai az elmúlt években több esetben tapasztalták, hogy a hátrányos helyzetű, többségében roma fiatalok megtartásában nagy szerepe van a kollégiumoknak, a HEKS pedig úgy döntött, hogy a Református Szeretetszolgálattal együttműködve pályázatot hirdet számukra, támogatva a lemorzsolódás csökkentését és a fiatalok sikeres tanulmányi előmenetelét.

„Sok iskola mesélt arról, hogy kollégista diákjaik nehezen szokták meg az új közeget és a családtól sem kapnak támogatást – sőt, inkább azt várják tőlük, hogy térjenek haza, és vállaljanak munkát” – számolt be érdeklődésünkre Naszádi Krisztina. „Az a célunk, hogy a kollégiumokat olyan, a fiatalokat megtartó ötletekre bátorítsuk, melyeket eddig anyagi forrás hiányában nem tudtak megvalósítani. Ez lehet délutáni közösségi program, sportprogram, nyári tábor, képzés, de akár olyan esemény, melyre a szülőket is be tudják vonni.”

A támogatásra református fenntartásban – általános iskola, középiskola vagy szakképző iskola mellett – működő kollégiumok pályázhatnak. A program törekvése, hogy teret nyisson olyan egyedi kezdeményezéseknek, melyek a hagyományos nevelési eszközökön túl kiemelt figyelmet fordítanak a célcsoport sajátosságaira, rendhagyó formában válaszolnak az igényekre, valamint ötvözik a nevelés testi, szellemi és lelki dimenzióit. Az elbírálási folyamat során előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek a kollégium, az iskola, és a gyülekezet együttműködésében valósulnak meg, és amelyek a kollégiumi tanulókkal együtt megtervezett programokat foglalnak magukban. A pályázatban elnyerhető hozzájárulás 1,1 millió forint, abból munkabér nem finanszírozható, eszközvásárlásra az összeg 35 százaléka fordítható.

Naszádi Kriszta elmondta: a finanszírozás egyelőre egy évre szól, de ha az első pilot-projektek sikeresnek bizonyulnak, a támogató nyitott arra, hogy újabb intézményeket is bevonjanak. „Vonzó programok megvalósítása a cél, melyeknek köszönhetően a diákok ön- és céltudatosabbá válnak, illetve a szülők is elkötelezettebbek lesznek gyermekeik tanulmányi előmenetele iránt.”

A pályázat részletes feltételei a ciganymisszio.reformatus.hu oldalon található szabályzatban találhatóak ide kattintva. További részletek a naszadi.kriszta@diakonia.hu e-mail címen kérhetők

A pályázat benyújtásának határideje: 2024. február 20., kedd éjfél.