Bringásreggeli a Kálvin téri templom előtt

Már hagyománnyá vált, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézete biciklis reggelit szervez. Ilyenkor a Kálvin téri templom előtt elhaladó kerékpárosokat, köztük sok károlis hallgatót reggelivel várnak.

A Károli Gáspár Református Egyetem és a református Ökogyülekezeti Mozgalom már évek óta csatlakozik a Magyar Kerékpárosklub Bringásreggeli kezdeményezéséhez, amely a városi kerékpározást népszerűsíti. A Kálvin téri református templom előtt rögtönzött standnál az Európai Mobilitási Hét szeptember 19., keddi autómentes napján bringásreggelivel várták az arra járó kerékpárosokat.

A kedvező időjárás sokakat kicsalogatott, így a Teremtésvédelmi Kutatóintézet, az Ökogyülekezeti Mozgalom és a Magyar Kerékpárosklub önkéntesei több mint kétszáz kerékpárost láttak vendégül, sok egykori és jelenlegi károlis hallgató is megfordult a sátornál. A közös reggeli közben jóízű beszélgetések bontakoztak ki a teremtésvédelem fontosságáról, az egyetemi életről, keresztyén felelősségvállalásról, kerékpáros kérdésekről. 
Nagyon találó az idei akció szlogenje: „Se időd, se energiád? Szerezz mindkettőt, bringázz a munkába!” Milyen igaz, hiszen elfoglaltságra, rohanásra hivatkozva gyakran elodázzuk a testmozgást, és kényelemből autóval utazunk! Holott a mozgáshiányos életmódra és a levegőtisztaság védelmére is kézenfekvő megoldás lenne a kerékpáros közlekedés választása. A kerékpározás rendkívül egészséges és aktív tevékenység, kondícióban tartja a testet, erősíti az immunrendszert és az állóképességet, jótékony hatással van a mentális egészségre, segít levezetni a stresszt és javítja az általános közérzetet, ráadásul csúcsidőben gyorsabb az autós vagy a közösségi közlekedésnél.

Mindemellett környezetbarát módja a közlekedésnek, hiszen nem jár károsanyag-kibocsátással, és még pénzt is megtakaríthatunk vele, mivel nem szükséges üzemanyagra költeni, és a karbantartási költségek is alacsonyak. A kerékpározás segíti a közösséghez való kötődést is, lehetőséget nyújt az emberekkel való kapcsolatépítésre, amilyen például a bringásreggeli vagy uzsonna is, amelyet idén a Kerékpárosklub és partner szervezetei országszerte nyolcvan helyszínen szerveztek.

Az infrastruktúrán, a kerékpáros és a közösségi közlekedés integrációján, a közlekedési kultúrán is van még mit csiszolni, de örvendetes, hogy Budapesten is lényegesen többen pattannak nyeregbe az utóbbi években. Hogy megközelítőleg mennyien, azt nyomon követhetjük a BKK mérőpontjai segítségével, amely a kerékpáros forgalmat regisztrálja. A naprakész adatok itt és itt érhetők el. Az adatok azt mutatják, hogy egyre többen ismerik fel a kerékpározás előnyeit, és ezzel nem csak maguknak, hanem a környezetüknek is élhetőbb várost teremtenek. Az egyetem központi épületeihez közel eső Múzeum körúti számláló az előkelő harmadik helyen szerepel a ranglistán, az eredményhez minden bizonnyal károlisok is hozzájárultak, MOL Bubi közbringával vagy saját kerékpárjaikkal.

Szűcs Boglárka

Bringásreggeli 2023