Minden összetört

Betörte a jégeső több baranyai református templom ablakát, tetők törtek, gólyák pusztultak el, az emberek kétségbeesettek a pénteki szörnyű vihar után, amely átsöpört az ország déli részén. A sellyei reformátusok és a Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtést indított a bajba jutottak támogatásáért, jövő vasárnap pedig istentiszteletet tartanak a jég által elvert marócsai templomban, ahova a viharkárt elszenvedett, nem református családokat is hívja a helyi lelkipásztor, hogy ők is hallják Isten bátorító üzenetét.

Sellyén éppen presbiteri gyűlésre készültek, amikor jött a hír, hogy nagy jég verte el a közeli Marócsát – kezdi felidézni az eseményeket Porcsné Papp Zsófia lelkész. A sellyei egyházközség az anyagyülekezet, még Marócsa, Kákics, Sósvertike, Okorág és Drávaiványi tartozik ide szórványként. Amint tudtak, a gyűlésről Marócsára mentek a presbitérium tagjai, előtte még a lelkésznővel azért imádkoztak, hogy bármit is látnak majd, Isten erősítse meg őket.

Erre szükség is volt. „A településen tanácstalanul álltak házaik előtt az emberek, sírtak, mert iszonyatos látvány a rengeteg összetört cserép, az elpusztult madarak. Vezetékek leszakadva, a templom előtti árokban még ott állt a dió nagyságú jég” – idézi fel a döbbenetes látványt Porcsné Papp Zsófia lelkész. A marócsai templom ablakait mind beverte a jég, a tetőn összetörtek a cserepek. Egy része le is hullott, mint a falevél.

Szívfacsaró
Mit érzett, amikor meglátta a templomot a vihar után? – kérdezem a lelkésznőt. Először válasz helyett hosszan hallgat: „Összetörtem, szívfacsaró érzés megállni ott, ahol Isten Igéjét szoktam hirdetni, és minden összetört. Nehéz szavakat találni erre.” Ráadásul később kiderült az is, hogy a gyülekezet egy másik szórványának templomát is elverte a jég, a kákicsi templomnak is több ablaküvege betört a pénteki viharban.

Mivel a természeti csapás este érte a térséget, éjjel már nem sok mindent tudtak tenni. Másnap a gyülekezeti tagokkal szendvicseket készítettek, kávét és ásványvizet vittek Marócsára, hogy ezzel segítsék a helyreállításban dolgozókat. Sok felajánlás érkezett a gyülekezethez: magánszemélyek ajánlottak fel cserepeket, tetőléceket. Szigetvári vállalkozók és magánemberek például milliós tételben segítettek.

Tetőn a református szeretetszolgálat, beázott a gyülekezeti terem
Szombaton azonnal segített a térségben a Magyar Református Szeretetszolgálat is. Két teherautóval hoztak adományokat és önkénteseket, a tegnapot főleg a tetőkön töltötték, köztük Juhász Márton, az MRSZ ügyvezető igazgatója is. Rengeteg a tennivaló, hiszen a falu szinte minden házának tetejét elverte a tojás nagyságú jég. Épp ezért nagy segítség most az önkéntes munka és a fólia, de hoztak konzerveket, kávét, tisztítószereket is, összesen több mint 2,5 millió forint értékben. „Munkánkkal a magánszemélyeket segítettük, az adományokkal pedig a gyülekezetet, a térségben élő reformátusokat" – mondja az ügyvezető igazgató.

Szombaton este a sellyei gyülekezeti házban pakolták ki az adományokat, amikor újra lecsapott a vihar a térségre. Ekkor a gyülekezeti ház is beázott, és az ajtón is ömlött be a víz – meséli Juhász Márton. Kiderült, az ereszcsatorna volt eltömődve, azt gyorsan kitakarították, de így is ki kellett seperni a vizet az épületből, olyan mennyiségű eső folyt be. „Hálás vagyok, hogy azonnal tudtunk segíteni” – összegzi Juhász Márton.

Gyűjtenek a helyi reformátusok, gyűjt az MRSZ
Az MRSZ már péntek este meghirdette a gyűjtést, a 1358-as adományvonal tárcsázásával 500 forinttal támogathatjuk a szervezet baranyai munkáját is.

A sellyei gyülekezet is hirdetett gyűjtést. Porcsné Papp Zsófia lelkész fontosnak érzi, hogy a templom felújítása mellett a helyi lakosokat is segítsék, mert még mindig vannak olyan házak, ahol egyáltalán nincs tető a családok feje fölött. A vasárnapi, sellyei istentisztelet perselypénzét is erre a célra ajánlják fel.

Istentisztelet betört üvegablakok között
Marócsán maroknyi a református gyülekezet, kéthavonta tartanak csak istentisztelet. A következő alkalom jövő vasárnap – július 30-án – lesz, erre a lelkésznő már most készül: azt mondja, szeretné az egész anyaegyházközséget összehívni egy közös istentiszteletre, reménység szerint a marócsai templomba, ha ott még veszélyes, akkor esetleg a kertjében megtarthatják az alkalmat.
„Ez szimbolikus lenne, szeretném, ha éreznék a különböző településeken élő reformátusok, hogy mi egy közösség vagyunk, segítjük, támogatjuk egymást, senkit sem hagyunk egyedül a bajban. Remélem, hogy ebben az elesett, nyomorúságos, szükségekkel teli időben még nagyobb erővel tud megszólalni Isten biztatása, bátorítása, örömhíre.” A lelkész éppen ezért a gyülekezethez még nem tartozó marócsaiakat is hívja az alkalomra, hiszen a vihart, a nehézségeket együtt élte át a település közössége.

Porcsné Papp Zsófia egyébként alig három hónapja szolgál Baranyában, ahova a tiszántúli Biharkeresztesről érkezett. Hogy miért? Azt mondja azért, mert Isten vezette Baranyába, „és ha Isten valamire elhívja és elindítja az embert, akkor menni kell. Akármennyire is nehéz a lelkipásztori szolgálat, az ehhez szükséges erőt megkapom.”

Gyűjtést tervez a Baranyai Református Egyházmegye
Szloboda József, a baranyai egyházmegye esperesi feladatait ellátó budapest-északi esperes már a pénteki vihar estéjén levelet írt minden gyülekezetnek, hogy jelezzék felé, ha kár ért parókiát, templomot, vagy más egyházi ingatlant. A beérkező adatok fényében döntenek majd arról, hogyan szervezzenek még gyűjtést, amellyel segíthetik a károkat szenvedett gyülekezeteket. Az esperes a Dunamelléki Református Egyházkerülettel és a Magyar Református Szeretetszolgálattal is egyeztet a segítségnyújtás lehetőségéről.

 

Képek: Dobis-Lucski Zsófia, Eperjes Tamás/ MRSZ, Porcsné Papp Zsófia