Mandulatorta zarándokoknak

Tekinthetünk úgy is az évre, mintha zarándoklat lenne, melynek lassan a végéhez érkezünk. Ezért a zarándokok tortáját fogjuk elkészíteni, mely Galíciából, Spanyolországból származik. Egy ott élő néni mesélte nekem, hogy felmenőinek szinte mindegyike megérte a százéves kort. Megtudtam, hogy heten vannak testvérek. Minden alkalommal, amikor gyermek született a családba, édesapja két új gyümölcsfát ültetett, hogy legyen elég ennivaló mindannyiuknak. Ahogyan a ház benépesült élettel, úgy a kert is az évek alatt mindenféle gyümölccsel. 

Jó erre gondolni az új év előtt… ezzel a reménnyel és bátorsággal elkezdeni, ültetni, belefogni, bízva abban, hogy lesz jövő, lesz kinek, és lesz miért.

Szeretem, ha egy recept szinte már túl egyszerű, hangsúlyos, markáns alapjegyekkel. Tortánk alapja pedig a mandula. Egy-egy városban vagy útvonalon szeretem számontartani a mandulafákat – csakúgy, mint ahogy barátaimról tudom, hogy merre laknak. Elnézve a tavasszal elsőként megjelenő finom, krémszínű szirmokat, néha rám tör az aggodalom, nehogy érkezzen egy hirtelen fagy. Aztán a mandulafa elsőként belevirágzik az első tavaszi napokba, belenyitja a szirmait a tágas, néha csípős, ropogós levegőbe… és virágzik, ahogyan csak ő tud, bátran, talán kihívóan – mégis életre serken, újra és újra. 

A mandula bibliai jelentőségű fa is, a kitartó őrt állás, az éber lélekkel való várakozás szimbóluma. 

Hozzávalók:

  • 250 g finomra darált mandula vagy mandulaliszt nyers vagy pirított mandulából
    (ízlés szerint vegyíthető egy maréknyi nagyobb szemű mandulatörmelékkel, hogy kellemesen ropogós legyen)
  • 250 g kristálycukor
  • 5 nagy méretű tojás
  • reszelt citrom- vagy narancshéj
  • vaj a 28 cm-es átmérőjű tortaforma kikenéséhez
  • porcukor a kihűlt torta meghintéséhez

Egy nagyobb tálba beleütjük a tojásokat, majd habverővel keverve hozzáadagoljuk a citrusgyümölcs héjával ízesített cukrot, mígnem a massza fehéredni kezd.

Ezután a darált mandulát is szépen, alapos mozdulatokkal hozzákeverjük egy kézispatula segítségével.

Majd ezt a sűrű, csomómentes, szinte marcipánszerű masszát a vajjal kikent tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 35 percre, míg aranybarnára sül, és nem hagy nyomot a sütőpálcán/ kés élén.

A mandulában lévő olaj miatt a torta belül omlós, puha marad. Porcukorral hintjük.

Nemcsak egy nyugalmas sarokban való csendes üldögéléshez és olvasáshoz kiváló, de téli erdőjáráshoz, zarándoklathoz is tökéletes uzsonna. Míg hátizsákunkat bepakoljuk, addigra el is készül. 

Legyen áldás minden utunkon!