A fiatalok? Online vannak.

A gyülekezetek, az egyház médiajelenlétét vette górcső alá az Útkeresők podcast második epizódja. A Szentírás Szövetség hanganyagának felvételén jártunk.

Szűcs Sándor teológus, generációkutató volt Győrffy Eszter, a Szentírás Szövetség vezetőjének vendége az Útkeresők adásának felvételén.
A fiatalok bibliaolvasását segítő mobilbarát honlap, az ut-on.hu megálmodói közösséget is szeretnének létrehozni a felvételekre ellátogató s a honlapot használó fiatalokból.
Épp ezért fűzték egymás után azokat a témákat, amelyek az ut-on.hu honlap előkészületi munkálatai folyamán az általuk megkérdezett fiatalok határoztak meg. A tavaszi félévben még három alkalommal lesz beszélgetés az ismeretlen Ószövetségről, várható egy teremtéstörténeti vita, valamint közös gondolkodás az angyalok és ördögök létéről.

Kapcsolatkeresés
Az Útkeresők nevéhez hűen maga is keresi az útját a fiatalokhoz. A szervezők szándéka, hogy valódi párbeszéd alakulhasson ki, ne csak az egyes témakörök meghívott megszólalói és a Z-generáció között, hanem egyszer közösség kovácsolódhasson a honlapot olvasó fiatalokból is.
Ez az oka, hogy a további felvételeket a szervezők már meglévő egyetemi vagy ifjúsági közösségekben tervezik.

Szűcs Sándor teológus, generációkutató (ApCsel 29, GEN21) kapcsolódása a Z-generációhoz élőbb és megfoghatóbb, mint legtöbbünknek, akik a negyvenes éveinkben járunk. Nem csak azért, mert játékokat is tervez, nem csak azért, mert a gyermekei osztályában ő volt az egyetlen minecraftozó apuka, hanem mert ezzel megtett valami önmagán túlmutató lépést: „megalázta magát” és belépett a fiatalok világába, ami addig számára is idegen volt.
Megértette, hogy nem hagyhatja magára a Z-generációt az online térben, hanem vele kell tartania az úton.

Ezt a hozzáállást az online világban tapasztalt ősélménye alapozta meg még teológus korából. Az életben maradás eszköze lehetett, mert az online térben elérhető volt egy vergődő lélek számára három napon keresztül.Több a védő, mint a támadó
„Az egyház, a legtöbb gyülekezeti közösség nem érti és éppen ezért nem tudja jól használni a közösségi médiát. Szalad a trendek után, de azok már nincsenek látótávolságon belül” – mondta Szűcs Sándor, s mint egyházi médiamunkás alázattal be kell vallanom: teljesen igaza van.

Az előadó ezt a meglátását egyszerű és jól megfigyelhető tapasztalattal támasztotta alá: a legtöbb magyar gyülekezet legfeljebb posztolja a vasárnapi igehirdetést. Angolszász nyelvterületen viszont minden vasárnapi alkalmat egy „kampányidőszak” előz meg, amelyben kedvet csinálnak az igehirdetéshez.
Tehát hatni akarnak.
Itthon ezzel szemben az a tapasztalat, hogy a hatás kifejtése egyenesen ördögi metódusnak tűnhet egyesek szemében. A bölcs és etikus hatásgyakorlás alatt azt értjük, hogy nem állítunk olyasmit, ami nincs.
De egy vonzó közösséget, inspiráló istentiszteletet meg lehet mutatni nagyobb közönségnek is az arra alkalmas eszközökkel. Viszont a világgal, adott esetben az online világgal szembeni defenzív álláspont, ami jellemző az egyházra, ellene dolgozik a közösségi média missziós lehetőségeinek.A minőségre törekvés: istentisztelet
Az egyház a büdzséjének nagy részét a saját fenntartásába öli bele, kiszorítva a missziós lehetőségek finanszírozását és az alkalmas emberek, fiatalok képzését.
Szűcs Sándor hosszan elemezte a száz legnépszerűbb magyar nyelvű YouTube-csatornát – ezek nyolcvan százalékát huszonöt év alatti fiatalok készítik.
Mi történne, mi történhetne vajon, ha az egyházban erőforrást és lehetőséget kapnának a fiatalok az online misszióra?

Mi történne, mi történhetne, ha a gyülekezeteinkben komolyan vennénk a biblikus lelki ajándékok sokféleségét, közösségként szembe mernénk nézni a gyengeségeinkkel és a potenciális erőforrásainkkal is?
Ha felemelnénk a fiatalokat és komolyan véve őket méltóságot és feladatot adnánk nekik, esetleg odáig ragadtatva magunkat, hogy online misszionáriusokat képzünk azért, hogy többekhez juthasson el az evangélium?
Talán már egy év múlva megtelhetnének nem csak a podcastfelvételek, hanem akár az üres templomi karzatok is fiatalokkal. Az üres szívek és életek pedig Jézus Krisztussal.
Kockázata van? Persze. Nem is csekély.Az Útkeresők podcast eddigi adásai március 10-től visszahallgathatók a Szentírás Szövetség ut-on.hu honlapján.
Az őszi félév felvételeire gyülekezetek és azok ifjúsági közösségeinek jelentkezését várják, a tervezett témák március 15-től lesznek elérhetők a honlapon.
 

 

Fotó: Vargosz