A miniszterelnökkel egyeztetnek az egyházvezetők

Semmivel nem jutottak előrébb.
A jövő évi költségvetés lesz a fő téma a miniszterelnök és a történelmi egyházak vezetőinek keddi egyeztetésén.

A történelmi felekezetek vezetői egy héttel ezelőtt az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának ülésén jártak, illetve egyeztettek Hiller István oktatási miniszterrel is. 

A bizottsági ülésen az egyházi vezetők az egyházak és a kormányzat közötti egyeztetések ellehetetlenülését tették szóvá és hiányolták, hogy nem kaptak időben tájékoztatást a jövő évi büdzsé egyházakat érintő részleteiről.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke a múlt kedden úgy nyilatkozott: azért van szükség a találkozóra a miniszterelnökkel, mivel semmivel nem jutottak előrébb a 2010-es költségvetésről az oktatási tárca képviselőivel folytatott tárgyalásukon.

A református püspök hangsúlyozta: az ellen nincs kifogásuk, hogy amikor más területre kevesebb jut, ők is kevesebbet kapjanak a gazdasági válság miatt. Nem tartotta elegáns megoldásnak viszont azt, ahogy a 2010-re vonatkozó személyi jövedelemadó (szja) állami kiegészítésének kérdését a kormányzat kezelte. Nem az idén bevezetett rendszert viszik tovább jövőre - az összes felajánláshoz még egyszer ugyanannyit adott 2009-ben a költségvetés -, hanem a felajánlott összeget az összes befolyt szja 0,5 százalékára egészítik ki - tette hozzá.

Várhatóan a miniszterelnök és az egyházi vezetők között szóba kerül az is, hogy a kormányzat számításai szerint az egyházak 366 millió forinttal tartoznak az államnak, mert a közoktatási kiegészítő normatívából tavaly ennyivel többet kaptak.

Hiller István a múlt héten azt mondta: az egyeztetés folyamatos az egyházak és a kormányzat között, ezekben a hetekben a 2008-as zárszámadással és az egyházi közintézmények kiegészítő normatívájával kapcsolatban szakértői szintű tárgyalásokat tartanak. A miniszter szerint az egyeztetési folyamatban a költségvetési főszámokat az egyházak előbb megismerhették, mint a parlamenti képviselők.

Forrás: MTI