Az egyházi vezetők hiteles tájékoztatást várnak az oktatási minisztertől

Rendkívüli parlamenti bizottsági ülést kezdeményeznek a magyarországi történelmi egyházak a 2008. évi zárszámadás és a 2010-es költségvetés ügyében.

Az egyházi vezetők nevében Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke levélben fordult a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnökéhez. A református püspök Balog Zoltánhoz címzett levelében azt kéri, hogy a találkozóra hívják meg az egyházi kapcsolatokért felelős Hiller István oktatási minisztert is.

A történelmi egyházak vezetői azért fordultak Balog Zoltánhoz, mert véleményük szerint a „2008. évi zárszámadásról szóló törvény tervezete - az eddigi évek elfogadhatatlan gyakorlatához hasonlóan - nem tartalmazza az egyházi közoktatási és szociális kiegészítő támogatás elszámolását." - olvasható a levélben. Az egyházak azt is sérelmezik, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást az illetékesektől. A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Bölcskei Gusztáv püspök úgy fogalmaz, hogy a „ költségvetésről egyeztetés nem volt, a miniszter 2009. szeptember 7-én közölte az egyházak vezetőivel a költségvetés egyházakra vonatkozó részének végszámát, amely - elmondása szerint - 10%-kal alacsonyabb a 2009. évi tervezetnél. A költségvetés szeptember 11-i benyújtásakor azonban jelentős, addig nem ismert, és velünk nem közölt változtatásokkal szembesültünk." 

A szeptember 7-i találkozó után Bölcskei Gusztáv úgy fogalmazott, hogy a kormány ötlete „sok sebből vérzik, amely senkinek nem használna. A 10 százalékos csökkenés becsapós, mert vannak területek, ahol sokkal drasztikusabb lehet az elvonás. Bölcskei Gusztáv kiemelte, hogy az elmúlt évben megpróbáltak komoly tárgyalássorozatot indítani az egyház finanszírozás alapvető kérdéseiről, „de a szakértői beszélgetések azóta szünetelnek, mióta Magyarországon szakértői kormány van. Azóta nem volt egyetlen ülés vagy továbblépési lehetőség sem" - tette hozzá. 

Az egyházi vezetők ezúttal rendkívüli bizottsági ülés keretében akarnak „hiteles tájékoztatást az oktatási minisztertől" és szeretnék az egyházak érveit és szempontjait is megismertetni.

 

Forrás: reformatus.hu