Az orgazdák után a Vizsolyi Biblia tolvaját is elfogták

A BRFK elfogta azt a férfit, aki a Vizsolyi Bibliát, további két értékes bibliát, ékszereket és készpénzt lopott el egy református lelkészcsalád zuglói házból szeptember végén.

 

 

Csillag Melinda, a BRFK sajtóügyeletese vasárnap közölte: a rendőrség az orgazdák október végi elfogása után is kereste a betörőt.
A nyomozók gyanúja S. Bertalanra terelődött, akit több hét keresés után november 5-én, csütörtökön fogtak el Zuglóban. A 33 éves férfit előzetes letartóztatásba helyezték.

A BRFK október 20-án jelentette be, hogy egy dunakeszi családi házból előkerültek az ellopott értékek. Az ügyben a ház tulajdonosát, egy 51 éves férfit és 23 éves fiát őrizetbe vették, de akkor még nem találták azt, aki a betörést elkövette.
A betörést szeptember 28-án követték el.

A zuglói házból a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakvéleménye szerint több olyan dolgot is elloptak, amelyek a kulturális javak körébe tartoznak: az 1590-ben kiadott Vizsolyi Biblia egy nem teljes példányát, Káldi György 1626-ban kiadott Biblia-fordításának egy példányát, egy 1866-os kiadású, német nyelvű, két kötetes Bibliát, melyet Gustav Doré illusztrációi díszítenek, illetve a Károli-biblia fordításának egy 1875-ös példányát.

Az 1590-ben kiadott Vizsolyi Biblia nemcsak a magyar reformáció megerősödését és a könyvnyomtatás meghonosodását, hanem az irodalmi magyar nyelv tökéletesedését is jelentette. A Károli Gáspár által fordított bibliát kisebb változtatásokkal közel háromszáz kiadásban nyomtatták újra. Hatása a magyar irodalmi nyelv alakulására szinte felmérhetetlen, ma is a legnépszerűbb bibliafordítás magyar területen, javított kiadásaival együtt ez a legtöbbször megjelent magyar könyv.
Az eredeti kiadásból 52 példány maradt fenn, ezek közül 24 külföldön van, egyet pedig a vizsolyi templomban őriznek. Az 1590-es kiadásból teljesen ép példány csak alig néhány maradt fenn. A most előkerült kötetből is hiányzik a Jelenések Könyve.

A rendőrök beszámolója szerint nehéz megbecsülni a kötet értékét. Példaként említették, hogy korábban volt olyan példány, amely árverésen 22 millió forintért kelt el.
A mű nem először szerepel a bűnügyi rovatokban: 2002. február 10-én a vizsolyi református templomból ellopták az ott őrzött eredeti példányt, amelyet végül Komáromban, egy elhanyagolt állagú épületben egy tartály alatt, fóliába csomagolva találtak meg másfél évvel később. A tolvajok börtönbüntetést kaptak, a könyv visszakerült eredeti helyére.

Forrás: MTI