Egy politikus, aki kórust vezényel

Pécs város képviselő-testületében csak egy ember van, aki képes erre a bravúrra - dr. Hoppál Péter, a Pécsi Református Gimnázium Kollégium és Általános Iskola főigazgatója.

A most zajló Egyházzenei Fesztivál szerda délutáni egyik fellépő kórusa az övé, a műsorról és a kórusról beszélgettünk vele.

- Mit kell tudni az ön által vezetett intézmény kórusáról?
- Kórusunk 1995-ben alakult, azóta is alapító karnagyként tevékenykedem  mellettük. Tagjai alapvetően középiskolások és innen továbbtanult egyetemisták, valamint néhány kolléga, összesen hatvanan vagyunk. A tizennégy év alatt kiadtunk tizenöt zenei CD-t, jártunk az összes velünk szomszédos országban, ezen kívül felléptünk Svájcban, Németországban és egy évvel ezelőtt az Egyesült Államokban is megfordultunk. Hazai díjaink közül büszkék vagyunk arra, hogy a Helikonon háromszor kapott a kórus aranyérmet, ami nagy elismerésnek számít.Hoppál Péter: művész és politikus
-    Hogyan lesz egy karnagyból politikus?
-    Én a parlamentben és a városházán is a harmóniát keresem, csakúgy mint a kórusmuzsikában. Szerintem meg lehet lelni ezt is ebben a látszólag érdek vezérelt és acsarkodó világban, politikusként erre törekszem, remélem, hogy aki figyeli ezt a tevékenységemet, az látja, hogy megnyilvánulásaim ebbe az irányba mutatnak.

- Az egyházzenei fesztivál mennyire fontos önnek és a kórusnak?
- A református egyház által működtetett intézmény vezetőjeként, és hívő emberként nagyon fontos számomra az egyházzene. Olyannyira, hogy ebből doktoráltam is. Próbálom az énekkar fiatal tagjaival az egyház évszázados hagyományait olyan módon megjeleníteni, amely egyszerre képviseli a múltat és általuk, rajtuk keresztül jeleníti meg a jövőt.

- Milyen műsorszámokat hallunk hamarosan a Cella Sephticorában?
- Műsorunkban szerepel gregorián a XVI-XVII. századból, Bach mű, reneszánsz motetta és romantikus graduale egyaránt. Egy ma élő, kortárs amerikai szerző művét is bemutatjuk ma este.

- Úgy tudom van egy szenzációs hír a jövő évi programjukkal kapcsolatban?
- Nagy örömünkre Sebestyén Márta, világhírű népdalénekesünk elvállalta, hogy közös CD-t készít kórusunkkal az EKF évében. Igazi zenei különlegességnek ígérkezik, remélem sok muzsikabarátnak örömet szerzünk ezzel!


Önéletrajz
1972-ben született Budapesten. Édesanyja zenetanárnő, édesapja okleveles gépészmérnök. 1996-ban kötött házasságot, felesége bölcsész-tanár, három gyermekük van.
Általános iskolai és gimnáziumi éveit Pápán töltötte. A rendszerváltás után Pécsett folytatta egyetemi tanulmányait. 1997-ben szerezte középiskolai ének-zenetanári és karnagyi diplomáját, a JPTE Művészeti Karán. 
1999 és 2002 között végezte el a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) doktoriskoláját, majd 2006-ban egyházzenéből DLA doktori címet kapott  "Cum Laude" eredménnyel.
2005-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen közoktatás vezetői kitüntetéses diplomát szerezett.
2007-től 2009-ig a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának MBA szakokleveles közgazdászképzését végezte el.

1995. óta tanít a Pécsi Református Kollégium Gimnáziumában, ahol életre hívta és vezeti a Pécsi Református Kollégium Vegyeskarát. 1996-ban lett a Mohácsi Bartók Béla Vegyeskar karnagya. Kórusaival számos országos és nemzetközi versenyen szerzett díjakat, tucatnyi európai országban és az Amerikai Egyesült Államokban koncerteztek, 15 lemezük jelent meg. 
2002 óta a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája főigazgatója.
2001. óta a Pécsi Tudományegyetemen óraadóként magyar zenetörténetet tanít.
Művészeti tevékenységéért Mohács város kitüntetésében és Baranya megye nívódíjában részesült.

Politikai tevékenységét 2006-ban Pécs MJ Város 5. számú önkormányzati választókerületében az egyéni képviselői mandátum megszerzésével kezdte. Ezzel Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése Fidesz-KDNP frakciójának tagja lett.
2007-től Baranya 1. számú országgyűlési választókerületének fideszes elnökévé, pécsi kongresszusi küldötté és a párt pécsi csoportjának alelnökévé választották. 2008-tól a pécsi közgyűlés Fidesz-KDNP frakcióvezető helyettese és az Önkormányzati Képviselők Tanácsa országos testületének Pécs-baranyai választott delegáltja.
2009 márciusában a Dr. Aszódi Pál elhunytával  megüresedett helyre a Fidesz Baranya megyei listájáról nyert országgyűlési képviselői mandátumot, ahol az Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottságban dolgozik.

Forrás: Pécsi Napilap