Elkészült a digitális Feszty-körkép

KörképEgy különleges technikai eljárás segítségével a festményt az interneten sokszorosára nagyítva nézhetjük meg, így még a vászon barázdái is látszanak.

A Szépművészeti Múzeum és a Microsoft együttműködése eredményeképp már nem kell Ópusztaszerre zarándokolnunk, hogy láthassuk az egyik leghíresebb magyar műalkotást, a Feszty-körképet.

A magyarok bejövetele című monumentális körkép-festmény az 1896-os millenniumi ünnepségek egyik legfőbb attrakciója volt, s ma is az Emlékpark legnagyobb vonzereje. Feszty Árpád 1891-ben határozta el, hogy panorámaképet fest. Először a bibliai özönvíz történetét szerette volna vászonra vinni, de apósa, Jókai Mór rábeszélte, hogy inkább a magyar történelem egyik jelentős epizódját örökítse meg. A 120 méter hosszúságú művön 20 ember dolgozott; a táborverési jelenetek a letelepülőkkel, sátrakkal, nyájakkal, gulyákkal 1894 tavaszára készültek el. A Városliget körkép palotájában elhelyezett mű óriási közönségsiker lett. 1898-ban Londonba szállították a világkiállításra, s csak 1909-ben tért vissza Budapestre, ahol egy ideiglenes faépületben helyezték el. 1944-ben az épületet bombatalálat érte, maga a kép is sérüléseket szenvedett. A felszabdalt, fahengerekre tekert darabokat a tulajdonosok átadták a Nemzeti Galériának. 1970-ben született a kormányzati határozat, hogy Ópusztaszeren Emlékpark létesüljön, itt kapott új otthont a körkép is, amit 1991 és 1995 között egy lengyel restaurátor csoport teremtett újjá. A befogadásához szükséges kör alakú épület, a Rotunda a nyolcvanas évek közepére épült fel.

Amint Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója az intézmény hétfői sajtótájékoztatóján elmondta; a Feszty-körkép az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar műalkotás; eddig majd' négymillió látogatót fogadott Ópusztaszeren. Kezdeményezésük, melyhez a Microsoft nyújtott segítő kezet, ötvözi a múltat és jelent, hagyományt és technikát. A monumentális alkotás mostantól mindenki számára elérhetővé válik, hiszen tetszőleges nagyításban megtekinthetjük az interneten. Horváth Gábor, az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark igazgatója régi fényképeket mutatott a Városligetről, a múzeum épületéről, a körképnek ideiglenesen helyet adó faépítményről. Véleménye szerint ezzel a technikai újítással visszakerül a Városligetbe az, ami a festmény elköltözésével oly sok évig hiányzott. A közeljövőben felújítás elé néz mind a festmény, mind az otthonául szolgáló körképcsarnok, és a munkálatok miatt körülbelül másfél hónap múlva letakarják a képet, így egy ideig nem láthatja majd a nagyközönség; a digitális technika jóvoltából azonban így sem kell nélkülözniük a képet azoknak, akik látni szeretnék. A digitalizálással a mű halhatatlanná válik, s olyan arcát mutatja meg, amelyet eddig csak az azt megfestő művészek, illetve a restaurátorok láthattak. A körkép monumentalitását természetesen nem tudja visszaadni ez a változat, de cserébe olyan nagy felbontásban s akkorára nagyítva nézhetjük meg egyes alakjait, mint még soha. A sámánjelenet egyik része, az F-16-os darab az 1991-1995-ös restaurálás után nem került a helyére; a digitális verzióban azonban ezt is láthatjuk. Feszty Zsolt, az Emlékpark tiszteletbeli nagykövete reményét fejezte ki afelett, hogy az állam a továbbiakban gondoskodni fog a "valódi" körképről, hiszen több lehetősége van erre, mint a megyének, hiszen egy ilyen jelentőségű műalkotást kötelességünk épen megőrizni az utókornak.

Ezután Kollár László és Kőnig Tibor, a Microsoft Magyarország szakértői mutatták be azt a különleges fototechnikai eljárást, melynek segítségével kilenc gigabájt nagyságú, több mint 340 képből álló fotósorozatot készítettek a körképről. A multicég karitatív céllal hozta létre a festmény digitális változatát, melyet jelenleg ahttp://photosynth.net/view.aspx?cid=36fe6c18-e93f-4d8b-830d-e69b092ea87c oldalon tekinthetünk meg, pár napon belül pedig a www.opusztaszer.hu honlapon kap önálló aloldalt. A szakemberek célja az volt, hogy nagy felbontású, tetszőlegesen nagyítható, mégis gyorsan letölthető képek készüljenek a műalkotásról. A Képes Krónikán "kísérleteztek": létrehozták digitális változatát, ahol a krónika kézírásos lapjait nagyítva nézhetjük meg, valamint egyidejűleg elolvashatjuk és meghallgathatjuk az eredeti latin szöveg magyar és angol fordítását (www.kepeskronika.hu). Hasonló eljárást használtak a Feszty-körkép digitalizálásakor is. Nyolc fotós dolgozott a művön: számtalan fényképet készítettek az alkotásról több szögből, többféle géppel, majd ezeket egy szoftver "egybedolgozta", így az interneten hozzáférhető digitális változatban kedvünkre "utazhatunk" a képen fel-le, jobbra-balra, kinagyíthatunk egyes jeleneteket, sőt egyes figurákat is. A nagy felbontás jóvoltából a vászon bordázatát is láthatjuk, és megkülönböztethetjük az egyes festékrétegeket.


Forrás: MIX online