Elrajtolt az idei Csillagpont, a szabadság fesztiválja Debrecenben

Több ezer résztvevőt, köztük rengeteg határon túlról érkezőt várnak a kedden kezdődött Csillagpont Református Ifjúsági Találkozóra Debrecenbe. A fesztivál idei témája a szabadság.

A Kárpát-medence legnagyobb keresztyén fesztiválja kezdődött el Debrecenben, ahol szombatig lelki és könnyedebb kikapcsolódást ígérő programok egyaránt várják a résztvevőket. Az előadásokon ez alkalommal a szabadságról lesz szó. A főelőadó Thoma László gazdagréti református lelkipásztor. Az eseményt Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke nyitotta meg kedden este. „Ha eltüntettük a rosszat, nem mindegy, hogy mit teszünk a helyére”– mondta az egyházi vezető, aki egy ötvenhatos lyukas zászlóval lépett a színpadra. Emlékeztetett rá, hogy nem csupán kivívni fontos a szabadságot, hanem az is, hogy mit kezdünk a felszabaduló tereinkkel, időnkkel, életünkkel. „A Csillagpont arra jó, hogy tiszta, szabad teret hozzatok létre, és megtöltsétek igaz gondolatokkal, hittel” – mondta a püspök.

A Csillagpont olyan, a 14 és 35 év közöttiek számára rendezett fesztivál, amelyen természetesen lesz szó a korosztályt leginkább érintő kihívásokról is, mint a párkeresésről, a pályaválasztásról vagy éppen a klímaszorongásról. Az előadók között megtalálni Tapolyai Emőke szexuálpszichológust és Csató Gábort, az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját is.

A zene a kezdetek óta fontos része a rendezvénynek. Nemcsak az igei alkalmakon szólalnak meg a hangszerek, hanem az esti nagykoncerteken is. Idén is a magyar könnyűzenei élet meghatározó szereplői fogadták el a felkérést, így a következő napokban a Csillagpont színpadára áll a Kowalsky meg a Vega, az Irie Maffia, az Aurevoir és Pintér Béla is.

A kétévente megrendezett fesztivált tavaly a járvány miatt el kellett halasztani, így idénre tolódott a tizedik Csillagpont. A pandémia kitörése óta ez az első alkalom, hogy ilyen nagy számban találkozhat egymással a református ifjúság, köztük több száz határon túlról érkező fiatal, akiknek kedvezményes bejutást biztosítanak a szervezők.

A biztonságos lebonyolítást több mint félezer önkéntes segíti, akik figyelnek arra is, hogy biztosítsák a korábbinál szigorúbb higiéniai feltételeket: több a vizesblokk, valamint kézfertőtlenítő állomásokat helyeztek ki, amelyik programot pedig csak lehet, szabadtéren tartják.

Fotó: Hirling Bálint

Forrás: reformatus.hu