...hangszerrel, énekkel, dallal - Református Zenei Fesztivál

Istent dicsérni hangszerrel, énekkel, dallal - "van aki prédikál, van aki énekel és van, aki csendes támaszt nyújt"

Séta Kálvin kertjében, jó zene, programkavalkád, igazi kulturális csemege. 
A Papírvarázs Fesztivál és a magyar kulturális élet nyolcvan éve fontos eseménye, az Ünnepi Könyvhét mellett rendezték meg a Ráday Kultucca rendezvényeinek sorában kiemelkedő jelentőségű VI. Református Zenei Fesztivált Budapesten, június első hétvégéjén.


Hogy Gegesy Ferenc kerületi polgármestert idézzem, „ez a hétvége gazdagságával és változatosságával elhozta a hagyományokat és örök érékeket hordozó egyházzenei programokat a hívőknek és nem hívőknek, ferencvárosiaknak és nem ferencvárosiaknak egyaránt". Bölcskei Gusztáv és Szabó István püspökök mellett a fesztivál harmadik védnöke arra buzdított mindenkit, hogy legyen büszke református kultúrájára, mely a magyar művelődés szerves részeként a történelem során számtalanszor segítette a magyar nép és anyanyelvünk fennmaradását. Szavaihoz Orbán György, a Ráday Könyvesház vezetője is csatlakozott, aki beszédében elmondta, hogy a könyv szeretetének fenntartása a gyerekeken múlik elsősorban, akikről ezúton sem feledkezett meg Böszörményi Gergely főszervező: az utcai pavilonok közül népszerűségével kiemelkedett a mesesátor, ahol az állandó, többnyelvű felolvasások összekötöttek kicsiket és nagyokat egyaránt. 
Pénteken az előadók sorában fellépett Lovász Irén, az egyik legelismertebb magyar népdalénekes és Kányádi Sándor, az idén 80 éves költő és a Kaláka együttes is, akik zenés műsorukkal sokakat vonzottak. Zsuzsát a református menet alatt kérdezgettem az énekkarban viselt szolgálatáról és arról, hogy szerinte mi a jelentősége a fiatalok zenés bizonyságtételének. „Az életében mindenki megtalálja a lehetőségét annak, hogyan dicsőítheti Istent. Van, aki prédikál, van, aki énekel és van, aki csendes támaszt nyújt. Ez a hétvége azért szerencsés, mert összekapcsolhatjuk a hármat úgy, hogy közben világi testvéreinket is megszólítjuk egy népszerű utcafesztivál keretében" - mondta a lány, és sietve indult a pavilon alá pár csemetének Lázár Ervin meséket olvasni. 
A kezdőnap zárásaként este 10 órakor tartották meg azt a késő esti zenés áhítatot, melyen a Budapest-Kálvin téri egyházközség elnök-lelkipásztora, Páll László igehirdetéssel, a közreműködő Musica Historica együttes pedig zenével szolgált. Ezt megelőzően a VI. Református Zenei Fesztivál keretében a szokásos helyszíntől ezúttal eltérően, a Kinizsi utcától indult a fáklyás menet a Kálvin téri templomig, a résztvevők zsoltárokat és dicséreteket énekeltek. 
A Nagy-családdal még a gyülekezéskor ismerkedtem meg, piciny gyufásdobozuk segítségével igyekezték elérni, hogy a népes família minden tagjának a kezébe égő mécses kerüljön. „Fontosnak tartom az ilyen eseményeket, nemcsak hogy nem mondhatunk le az Igében minket megszólító Istennel való találkozás csodájáról, de hovatartozásunkat kötelességünk is megvallani" - mondta komoly szavakkal a családfő. „A kicsik számára pedig kiváló alkalom ez a hétvége a művelődésre; nem a tévé előtt ülnek és még a templomot is megszeretik" - csatlakozott férjéhez Ági, miközben gyermekük, a kilencéves Gábor segített húgának meggyújtani a mécsesét. 
A szombati nap az egyházi éneklés jegyében telt. Délelőtt a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban nyílt szakmai délelőtt kapcsán az érdeklődők kórusműveket tanulhattak, illetve konzultációt tartottak az ének tanításáról is. Délután három órától pedig a Kálvin téri templomban Bódiss Tamás, a Magyarországi Református Egyház országos egyházzenei vezetőjének jóvoltából, valamint az Országos Református Pedagógus-diák Kórus, a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes és a szakmai nap résztvevőinek közreműködésével nagy közös éneklés keretében készülhettünk a másnapi ünnepi zenés istentiszteletre. Az igen széles repertoárban elhangzottak régi és új énekek régi és új feldolgozásai, a húsvéti kantátával kezdve, a többszólamú énekeskönyvi énekeken át az egyszerű kórusművekig jutva. 
A táncház-népzenei mozgalom élén álló Vujisics együttes, a gyönyörű dallamú református egyházi népénekek zenei modernizálásával foglalkozó Invocatio Musicalis, és a hazai valamint idegen költők verseit sajátosan megzenésítő Misztrál együttes koncertje nagy érdeklődésre tartott számot. Érthető, hisz a fenti előadók dalaikban a történelem, a református hagyomány különleges, gyökereiben magyar, mégis modern dallamvilággal ötvöződik, mely olykor többféle zenei stílusban nyer értelmet. A tömegben szinte azonnal szemet szúrt egy szőke, hátizsákos fiatalember, aki bár első ránézésre külföldinek tűnt, mégis a zenészekkel együtt magyarul énekelte az ismert nótákat. Kevin az amerikai Fordham Egyetemre hallgatója, magyar kötődéseinek köszönhetően remekül, alig érezhető akcentussal beszéli nyelvünket. Nyarait immár nyolcadik éve keresztyén barátainál tölti Budapesten. „Szeretem ezt a várost, az embereket, a kultúrát" - lelkendezik. „Annak idején Magyarországon tértem meg, ezért Istent itt dicsőíteni számomra mindig kivételes élményt nyújt" - mondta a hobbi-szinten magyar népdalgyűjtéssel foglalkozó politológia szakos hallgató. A nap végén a református zeneiskolák növendékeinek hangversenye és Bach, Haydn, Crüger kórusművek hangzottak el. 
Vasárnap az ünnepi zenés istentiszteleten Köntös László, a Dunántúli Egyházkerület lelkészi főjegyzője igehirdetésének segítségével az 500 éve született nagy reformátorra, Kálvin Jánosra emlékezhettünk, illetve bemutatták a zsoltárokat, népénekeket magában foglaló Magyar kancionálét is. A zárónap is sokszínű zenei programokkal várta a muzsikakedvelőket. A Bakáts téri katolikus templomban a kortárs művészi darabokat megszólaltató zongoraötös, Vedres Csaba és a Kairosz Kvartett varázsolta el a közönséget. A Kálvin téri zenés esték programsorozat keretében a templomban önfeledt dallamok kaptak szárnyra, mindezt természetesen az elmaradhatatlan Kálvin kórus közreműködésével. Judit és Kálmán egy éve házasok, az eső elől egy eresz alá húzódva válaszolgattak kérdéseimre. „Eredetileg a szabadtéri színpad koncertjeire jöttünk, engem főképp Berecz András érdekel, Kálmánt pedig Pál István „Szalonna és Bandája" vonzotta - mondta nekem a mosolygós fiatalasszony. „Legrosszabb esetben, ha a koncertek elmaradnak, az ítéletidő elől bemenekülve Bogár László közgazdász előadásával vigasztalódunk" - tette hozzá az optimista férj. 
A Református Zenei Fesztivál alatt a Ráday utcán nem csak a zenére áhítozók tölthették jól az idejüket. Az ünnepi könyvhét keretében számos sátor színes kínálattal várta az érdeklődőket. Értékes könyvek, bibliák, hanganyagok, népi játékok, pólók közül válogathatott bárki a legifjabbaktól a legidősebbekig. Margitot, a nyugdíjas nagymamát éppen Reményik Sándor egyik kötetének vásárlásakor bírhattam szóra. „Ez kombinált ajándék: az unokáknak való felolvasás közben magam is épülök" - mosolygott, majd a Ráday gyűjteményhez tartozó Biblia Múzeum felé vette az irányt, melynek egyik előkészítő állomása a Kálvin kertje nevezetű interaktív kiállítás volt. 

Forrás: reformatus.hu - Pintér Dániel Gergő