Hazatért Haitiról a református mentőcsoport

"Vannak helyzetek, amikor az egyháznak nem arra kell keresni a felelet, hogy miért történt a katasztrófa, hanem meg kell találni a cselekvő szeretet útját."

Újabb orvoscsoportot indít jövő héten a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) Haitira – hangzott el szombat délután Budapesten, a református egyház zsinati hivatalában, ahol a földrengés sújtotta országból hazatért református orvoscsoport – Osgyán Dániel, Schmelczer Iván, Sebő Gábor, Tóth Gábor és Tóth Judit – tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Vannak helyzetek, amikor az egyháznak nem arra kell keresni a felelet, hogy miért történt a katasztrófa, hanem meg kell találni a cselekvő szeretet útját – hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv püspök, aki elmondta, hogy a legnehezebb helyzetbe a gyermekek kerültek, ezért a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója minden szükséges segítséget rendelkezésre bocsájt a következő orvoscsoportnak, akik a jövő hét második felében indulnak útnak.
A zsinat lelkészi elnöke hozzátette: A Magyar Református Egyház odafordult a jóakaratú emberekhez, hogy segítsenek. „Számomra felfoghatatlan és érthetetlen, hogy a Magyar Köztársaság kormánya a mai napig akadályozza a jószándékú emberek segítőkészségét azzal, hogy az adományokat 25 százalékos adóval sújtja” – fogalmazott Bölcskei Gusztáv.
A zsinat elnöke újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a néhány napja megindult gyűjtésnek köszönhetően már kétmillió forint érkezett a református szeretetszolgálathoz.

Osgyán Dániel, a MRSZ nemzetközi munkacsoportjának vezetője köszönetet mondott a támogatóknak és segítőknek. Mint fogalmazott, Haiti 80 százalékban romba dőlt fővárosában „embertelen körülmények” vannak: az emberek az utcán élnek, nincs élelem és ivóvíz, nincs villany, „pattanásig feszült a helyzet és az emberekből előjött az ösztönlény”.
Osgyán Dániel értékelése szerint a Budapest méretű városban rosszul halad - a nagy lelki és fizikai tehernek kitett - segélyszervezetek képviselőinek munkája, mert az ottani ENSZ székház is romba dőlt, maga alá temetve 200 alkalmazottat.
A magyar orvoscsoport – a többi csoporthoz hasonlóan – saját maga szervezte a munkáját. Arra törekedtek, hogy ne a biztonságos helyen várakozzanak, hanem az utcán segítsenek, ahol szükséges: meg kellett teremteniük saját biztonságukat, maguk szereztek teherautót, sőt mentőautókat is béreltek, hogy a városban segíthessenek.
Kiemelkedő tevékenységükre a külföldi sajtó és az ENSZ munkatársai is felfigyeltek. Az orvoscsoport vezetője beszélt egy úgynevezett „vörös zónáról”, ahol annyira eluralkodott a káosz, hogy szögesdróttal zárták körbe a területet, és ahová egyelőre nem jutnak be orvosok.

„Mi a református szeretetszolgálatnál szeretnénk a magunk erejének és lehetőségeihez képest továbbra is segíteni” – fogalmazott Osgyán Dániel, aki kérte, hogy az emberek ne feledkezzenek el az ottani állapotokról, tartós élelmiszerrel és csecsemőtápszerrel segítsenek.
„Elindult egy hullám az árva csecsemők külföldre adoptálása, menekítése céljából. Úgy gondolom, hogy hosszú távon a megoldást az jelentheti, hogy helyben kell kialakítani olyan intézményt, amely saját kultúrájukban, saját közegükben ad nekik megoldást arra, hogy ott felnőjenek. Egy ilyen intézmény létrehozását tudnánk támogatni” – válaszolta Osgyán Dániel a gyermekek örökbefogadásával kapcsolatos kérdésekre.

„Az elvárhatónál is többet tudtunk teljesíteni” – hangsúlyozta Schmelczer Iván orvos, aki beszámolt arról is, hogy egy nemzetközi együttműködés keretében kórházparkolóban átmeneti betegellátó központot létesítettek. Mint mondta, nem a betegek számát nézték, hanem azt, hogy megfelelő segítséget adjanak.
Schmelczer Iván kiemelte, hogy Haitin nagy szükség van a további segítségre.

Amint arról korábban hírt adtunk, Haitit múlt kedden erős földrengés sújtotta, a MRSZ orvoscsoportja pedig a gyors szervezésnek köszönhetően múlt hét szombaton érkezett a karibi ország fővárosába.

Forrás: reformatus.hu

Kapcsolódó híreink:
Gyűjtés a haiti túlélők megsegítésére
Református mentőcsoport próbál eljutni Haitira