Helyreállították a Debreceni Egyetem főépületének ólomüveg ablakát

Helyreállították a Debreceni Egyetem főépületének egyik nagy ólomüveg ablakát, amely a második világháborús bombázások idején megsemmisült. Három éven belül mind az öt ólomüveg ablak eredeti formájában lesz látható.

Az egykori magyar királyság középcímere, Debrecen városának Isten bárányát ábrázoló emblémája, valamint a Református Kollégium képe is díszíti a Debreceni Egyetem aulájának a második világháború során elpusztult ólomüvegét, amelyet eredeti formájában állítottak helyre.

A műalkotáson felül a Szent Korona országainak jelképeiből egyesített magyar királysági középcímer látható a pajzstartó angyalokkal, alul a Református Kollégium képe és az egyetem egykori névadójának, Tisza Istvánnak családi címere. A festett műalkotás hűen megőrizte és ötvözte a Debreceni Egyetem és a cívisváros múltját.

Az 1930-as évek neves üvegfestője, Róth Miksa által tervezett üvegablak felújítását Vincze László nyugalmazott rektori titkár kezdeményezte, aki vázlatok és fekete-fehér fényképek alapján rekonstruálta a műtárgyat. Az ablak helyreállítását Velledits Lajos, a Magyar Restaurátorkamara alelnöke irányította.

Az egyetem vezetősége három éven belül a további négy üvegablak felújítását is befejezi, amellyel az épület 2012-ben egykori pompájában ünnepelheti megnyitásának 70., illetve az egyetem törvényi felállításának 100. évfordulóját - szerepel az intézmény közleményében.

Forrás: MTI