Holodomor - A Vasárnapi újság riportja

Kun Miklósnak, a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézete vezetőjének Viktor Juscsenko ukrán elnök az „Ukrajna érdekében végzett szolgálatért érdemrend III.fokozata” kitüntetést adományozta. A kitüntetést Dmitro Tkac,s Ukrajna magyarországi nagykövete adta át az Ukrán Országos Önkormányzat székházában rendezett ünnepségen.

A Kossuth Rádióban július 5-én a Vasárnapi újság című  műsorban hangzott el Cservenka Judit riportja, melyben először a nagykövetet, majd a történészt kérdezte a holodomorról. A riport meghallgatható a Parókia portál hangtárában:

/kollegium/hang/lista/66/

A Holodomor - 7 millió ember éhhalála - az ukrán nemzet tragédiája. A diktatúra támadása a nemzet gerince ellen, vagy az értelmiség árulása a diktatúrák kettős megítélésével, nemcsak ukrán ügy. Kun Miklós évtizedek óta kutatja a sztálini Szovjetunió politikai rendszerét, a Gulag munkatáborok működtetését és Ukrajna történetét. Könyveiben, cikkeiben külön is foglalkozik a holodomorral,  ebben a témában tart előadásokat és dokumentumfilmet is szerkesztett.