Ifivezetőket kérdeznek szolgálatukról

Ifjúsági csoportok vezetőinek hitbeli küzdelmeire, motiváltságára is rávilágít az Ifjúságépítők kérdőíves kutatása, amelyből az is kiderülhet, a fiatalok életében milyen krízisek kísérésében kell leginkább helyt állniuk a szolgálattevőknek.

A református és más felekezetű ifivezetők helyzetének megismerésében segít az ifjúsági szolgálatokban részt vevők segítésére szerveződött Ifjúságépítők legújabb, online kérdőíves kutatása.
„Szeretnénk megismerni, hogy a szolgálók hogyan élik meg az Istennel való kapcsolatukat, mennyire motiváltak a szolgálatukban, milyen elakadásaik vannak, és mennyire érzik magukat alkalmasnak a segítségnyújtásra, amikor a fiatalok megosztják a kríziseiket, kérdéseiket” – számolt be érdeklődésünkre Csősz-Páni Anna, a kutatás projektvezetője. Az őszinte válaszok révén a kapott eredmények segíthetik majd az ifjúsági szervezeteket abban, hogy jobban megismerhessék és hatékonyan támogathassák az ifiszolgálókat, legyenek azok lelkipásztorok vagy laikus ifivezetők – tette hozzá. „Tudomásunk szerint nem készült még olyan nagymintás, országos kutatás, amely az ifivezetőket célozza.

Látjuk, hogy rengetegen lelkesednek, szívüket, lelküket és idejüket is odaszánják, kreatívak és szeretetteljesek. Ezzel együtt gyakran találkozunk azzal is, hogy az ifivezetők küzdenek a magányossággal, a megbecsülés hiányával, a tapasztalatlansággal és az eszköztelenséggel: bizonytalanok abban, miként is kellene szolgálni a fiatalok között. Az ifimunkában kevés a norma, az ifivezetők kísérleteznek, és sokszor mindezt egyedül csinálják támasz, mentor nélkül” – magyarázta az Ifjúságépítők munkatársa. Következtetéseiket azonban nem szeretnék csupán saját gyülekezeteikből és kapcsolati hálójukból meríteni. „Éppen az hívta életre ezt a kutatást, hogy személyes tapasztalataink félrevezetőek lehetnek. A kutatást így az az őszinte kíváncsiság vezérli, hogy saját környezetünkben megismert, esetleg torzított kép hogyan fest akkor, ha az egész országra rálátunk egy pillanat erejéig.”

A kutatás sokféleképpen hasznosítható – tette hozzá. „Segíthet eldönteni, hogy milyen segédanyagokat adjunk ki, milyen szakmai napokat tartsunk az IFI Ambulancia szervezésében, valamint csoportos megbeszélésekhez és egyéni beszélgetésekhez is helyzetképet nyújthat. Kijelölheti az Ifivezető-képzés (IVK) témáit és az ifjúsági munkásokat érdeklő szakmai cikkek megírásához is támpontot nyújthat.” A kutatás felekezetközi, az Ifjúságépítők a kapott eredményeket szeretnék megosztani az együttműködő egyházak ifjúságért felelős személyeivel és ifjúsági szervezetekkel, hogy az ő döntéseiket és célkitűzéseiket is támogassák. Egyébként is vallják: az egyház misszióját bármely területen akkor fejlesztheti hatékonyan, ha tapasztalatokra épülő, naprakész kutatások előzik meg a döntéshozatalt.

Ennek érdekében már tavaly 22 ifivezetőt meginterjúvoltak. Az akkorihoz képest a mostani kérdőív nagyobb merítést tesz lehetővé. A cél, hogy minél többen visszajelzést adjanak szolgálatukról, így országszerte átfogó képet kaphassanak a keresztény felekezetek az ifjúsági szolgálattevők helyzetéről. Ez persze minden érintett számára hasznos lehet. „Az Ifjúságépítőknél rendszeresen tapasztaljuk, hogy mennyit lehet tanulni, inspirálódni mások példájából. Rendszerszintű megújulást is hozhat, ha kitekintünk a saját környezetünkből” – fűzte hozzá Csősz-Páni Anna.

A református gyülekezetek lelkipásztorai már megkapták a kérdőívet. Kulcsfontosságú, hogy továbbküldjék azt az ifivezetők felé, mert csak rajtuk keresztül tud eljutni hozzájuk a kérdőív – hangsúlyozza a kutatási projektvezető. A kitöltési határidő szeptember 24., szombat. A kutatás eredményeiről portálunkon is beszámolunk.

 

Kép: Gajdos-Szilágyi Debóra