Iskolabútorok Hollandiából

A Tiszafüredi Református Egyházközség fenntartásába tartozó Bán Zsigmond Református iskola Hollandiából kapott használt iskolabútorokat.

 

És a mint akarjátok, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is akképen cselekedjetek azokkal. (Lk. 6,31)

Valószínű a fenti igét érthették meg, és vették komolyan a hollandiai Meerkerk falú három gyülekezetének tagjai,akik több mint 10 évvel ezelőtt megalakították a MEHORO szövetséget. A szövetség célja, hogy a Meerkerkben élő emberek a Magyar illetve Romániában élő gyülekezeteken segítsenek. Így érkeztek először Tiszafüredre még az ez évben elhunyt Bartha Ferenc szolgálati idejében, s tértek vissza néhai Szűcs M Sándor, illetve a mostani lelkész Szűcs M Sándorné szolgálati idejében is évente kétszer. Ám így jutottak el az erdélyi Zilah városába, ahol a templom építésének anyagi terheit próbálták enyhíteni, vagy éppen Felvincre, ahol gyülekezeti házat építenek.

A MEHORO vezetősége, illetve tagjai úgy döntöttek, hogy a kétévente esedékes ruha, használtbútor Erdélybe szállítását most összekötik azzal, hogy az időközben összegyűjtött 160 iskolapadot, 300 iratrendezőt, irodai bútorokat eljuttatják Tiszafüredre, a Bán Zsigmond Református Iskolába. A szállítás költségeit a hollandiai közösség állta, úgy hogy a 2200-2500 euró értékű fuvart a C.M. BAARS & Zn b.v. szintén meerkerki kötődésű cég állta.

A két holland sofőrrel kedd déltájban érkezett meg a kamion Tiszafüredre, ahol majd két óra alatt lett lepakolva a sok adomány. Mint az előző években, most is a tiszafüredi református egyház volt a köztes állomás, mivel a füredieknek címzett iskolai felszerelések a rakomány 30%-át tették ki.

A fent maradó rész egy elektromos orgona / Zilahiaknak címezve/ 35 m3 / 40 tonna/ ruha, pelenka, használt bútor / Szilágygörcsönyieknek címezve/ másnap lett felpakolva egy Román felségjelzésű kamionra és lett elszállítva a két gyülekezetnek.

Nagy öröm az, hogy a MEHORO íly módon vállalta fel, immár másodszor a Tiszafüredi Református Egyházközség testvérgyülekezetének a Szilágygörcsönyi Református Egyházközségnek a megsegítését.

"Aki könyörül a nincstelenen, az Úrnak ad kölcsön, mert ő megtéríti jótéteményét."
Példabeszédek könyve 19:17

A külhoni gyülekezetből a kamion felpakolására a lelkészből Hőgye Gál Róbertóból , algondnokból, és két presbiterből álló „küldöttség" érkezett hozzánk. A kis delegáció megtekintette az április 9-én ünnepélyes átadásra kerülő új épületrészeket, illetve megállapodtak Szűcs M Sándor fiú ifjúsági csoport vezetővel, a nyári 1 hetes munkás-csendes hét időpontjában, amelyet Szilágygörcsönyben tartanak majd ez év nyarán.

Úgy érzem, hogy a sok híresztelés ellenére, a holland gyülekezetek segítőkészsége / Kelet Európa lakossága felé /nem csökkent, ám a nagyobb távolságok miatt kényelmesebb, egyszerűbb számukra, köztes állomás beiktatása / jelen esetben Tiszafüred/ , hogy adományaik, pontosan, hiánytalanul a rendeltetési helyre kerüljenek. Vajon Mi készek vagyunk segíteni ebben nekik?!

Szűcs M Sándor
református tanító