Ismét lehet tanulni az Színház és Film Intézetnél

Egyedülálló képzési lehetőséget biztosít a Színház és Film Intézet, idén októbertől öt szakon hirdet meg felvételt.

A legközelebb induló szakjaikra a jelentkezőknek két évet kell várniuk, csak 2011-ben kínálkozik alkalom legközelebb, hogy színház és rendezvény, hang, film, képzőművészet és a szakírás területein belül induló szakokra jelentkezhessen.
Ennek az az oka, hogy az intézmény csak akkor indít el újabb szakokat, amikor már lezárult az előző képzés. Négy, illetve hat féléves kurzusok esetén ez 2-3 évet jelent, amíg újraindulnak a szakok.

Színház és Film Intézet (SZFI) önálló intézményként jött létre, noha a Károli Gáspár Református Egyetem a többségi tulajdonosa. A képzésen induló szakok olyan hiányszakmákat kívánnak pótolni, amelyek nélkülözhetetlenek a színházi és a filmes háttérmunkálatokhoz, ugyanakkor az Országos képzési jegyzékben csak emelt középfokú szinten jelennek meg - írta a 168 óra. 

A cél, hogy a kurzusok során megalapozott szakmai tudást sajátítsanak el az érdeklődők. Ugyanis már évek óta megoldatlan ezeknek a speciális filmes és színházi szakmáknak a képzése Magyarországon. Ez a hiány pedig a minőségi produkciók létét veszélyezteti, hiszen megfelelő hangosítás vagy fény nélkül nem lehet maradandó élményt adni a nézőknek. 

Az érdeklődő fiatalok öt képzéscsoportból választhatnak, és azon belül is 30 különböző szak közül, amelyeket a szakma kiválóságainak előadásában hallgathatnak. A kurzus nem díjtalan, ugyanakkor lehetőséget biztosít a SZFI, hogy a hallgatók közül páran ösztöndíjban részesüljenek, melynek összege kiteheti akár a félév tandíjának összegét is. A képzés színvonalát biztosítja, hogy nem tömegszakmákat kínálnak, hanem kis csoportokban - átlag 10-15 fő részvételével - szakembereket kívánnak képezni.
Bővebb információt a Színház és Film Intézet honlapján (www.szfi.hu) kaphatnak az érdeklődők.