Jótékonysági koncert Ukrajnáért

Világhírű komolyzenészek közreműködésével rendeznek jótékonysági koncertet június 9., csütörtökön a Zeneakadémia nagytermében. A koncerten háborús időkben írt művek csendülnek fel, a bevételt teljes egészében a háború sújtotta Ukrajnában lévő gyermekek megsegítésére szánják.


A koncertet Maxim Rysanov brácsaművész és felesége, Kokas Dóra gordonkaművész kezdeményezésére tartják meg hazai és nemzetközi összefogással. A részletekről Kokas Dórát kérdeztük.

Miért fogalmazódott meg Önökben, hogy ezen a módon segítenének a háború sújtotta embereknek?

Sokfajta más módon segítettünk már, hiszen a férjem félig ukrán, félig pedig orosz származású.
Ukrajnában született, de tizenegy éves kora óta Moszkvában tanult, szóval ő mindkét országtól megkapta a lehető legtöbbet. Ez a háborús helyzet a mi családunk számára nagyon nehéz időszak, hiszen a közeli családtagok közül többen is menekülni kényszerültek. Ahol csak tudtunk, segítettünk élelmiszerrel, gyógyszerekkel, ruhákkal, babakocsikkal, az egész családunk összefogott. Aztán gondoltuk, ha mások az adományaikkal segítenének, akkor cserébe egy koncerttel mi is örömet tudunk nekik okozni: ezekben a kevésbé derűs napokban talán egy kis napfényt csalogathatunk az emberek szívébe. Ezért megkérdeztünk tizenkét világsztár kollégánkat, hogy támogatnák-e az eseményt, és nagyon boldogan vállalták. Három orosz művész is van közöttük, akik a békéért játszanak majd, ezzel szolidaritásukat fejezik ki az Ukrajnában élők és az onnan menekülők iránt.

Megindító és bátor tett is lehet ez a részükről.

Valóban így van. A legtöbb orosz művész szülei, nagyszülei Moszkvában vagy Szentpéterváron élnek, és bármilyen fajta megnyilvánulást tesznek, az valahol merész lépés a részükről, de a művészetükkel mindenképp tudják támogatni az ügyet. Ezért utaznak Magyarországra.

A repertoárban háborús művek szerepelnek. Mit jelent ez pontosan?

A férjem gondosan válogatásának köszönhetően vannak köztük a napóleoni háborúk alatt íródott művek, az első világháború idején születettek, mint pl. Kodály és Bartók művei, a Metamorfózisokról pedig tudjuk, hogy Strauss azután írta, miután Drezdába visszatérve látta, hogy földig bombázták a városát – ebben a révületben szerezte ezt a művét. Egyébként csodálatos darabok – a legcsodálatosabb művek gyakran borzasztó idők során születnek, de nem letargikusak –, lesznek bennük gyönyörű, boldog pillanatok a nehezebb pillanatok mellett.

A zene lelkierőt adhat a mai nehéz időkben is.

Ez így van. Az ukrajnai háború első hónapjában a kislányom mosolya mellett a zenében találtam meg a békét. Amikor gyakoroltam vagy próbáltam, vagy amíg kint voltunk a színpadon, az idő alatt éreztem valamifajta megnyugvást, biztonságot. Ez a két dolog volt az, ami egy kicsit kirángatott a borzalmak alól. Mivel közeli családi kapcsolódásunk van az egészhez, minket sokkoltak a történtek, és az is, hogy tehetetlennek éreztük magunkat. Nem tudtunk odamenni segíteni, testi valónkkal nem tudtunk tenni azért, hogy jobb legyen, vagy hogy a családot legalább biztonságban tudjuk, ezért itthon ültünk és vártuk a csodát, és azt egy kicsit a zenében találtuk meg.

Említette, hogy volt olyan családtagjuk, aki menekülni kényszerült. Hol találtak menedékre?

A férjem nagynénje és a gyermekei Kijevből menekültek el. A férjem a szüleit és az ő testvéreiket már 2014-ben, az első háborús helyzetben elköltöztette Nyugatabbra, hiszen épp a donyecki régióban, Kramatorszkban éltek. Ungváron telepedtek le, gondolván, hogy az biztonságosabb hely lesz majd számukra, és közel vannak Magyarországhoz, hozzánk is. Ott elvileg nyugalom van most is, hála Istennek, ezért sokan oda menekültek Kijevből is, de van, aki továbbment Írországba, Kramatorszkból pedig jöttek el családtagok Budapestre is. Mindketten hegedűtanárok, egy kislánnyal vannak itt, aki a Szent István Konzervatóriumban kapott lehetőséget a tanulásra, és ezért nagyon hálásak. A férjem testvére Ukrajnában van, hiszen életkoránál fogva nem hagyhatja el az országot, és az ő fia sem. Értük imádkozunk minden nap, hogy ott, ahol laknak, ne kerüljenek veszélybe.

Kiket és hogyan támogathatunk a koncerttel?

Jegyek 3 700, 4 900, 6 200 és 7 500 Ft értékben válthatók a koncertre. Valamennyi művész ingyen játszik majd, ezért a koncert teljes bevételét az Ukrajnában élő, és a legnehezebb helyzetben lévő gyerekeknek szeretnénk eljuttatni az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül, amely Ukrajna több pontján is segítséget nyújt jelenleg is. Azt kértük tőlük, hogy ott használják fel az adományainkat, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Természetesen, ha valaki a koncert jegyáránál nagyobb összeggel szeretné támogatni a háború sújtotta országban élőket, akkor az Ökumenikus Segélyszervezet számlaszámára is utalhat: a koncerten kivetítjük ezt is és egy terminált is szeretnénk kitelepíteni, hogy a közvetlen átutalásra is legyen lehetőség.

Koncert Ukrajnáért
Válogatás háborús idők zenéiből

PROGRAM

Beethoven: 5. (D-dúr) zongoratrió, op. 70/1 („Szellem”)
Spohr: c-moll fantázia hárfára, op. 35
Debussy: g-moll hegedű-zongora szonáta
Elgar: a-moll zongoraötös, op. 84 – 2. Adagio

SZÜNET

Bartók: Szólószonáta hegedűre, BB 124 – részlet
Schubert: Nyughatatlan szerelem, D. 128
Schubert: A holdhoz, D. 193
Schubert: Margit a rokkánál, D. 118
Schubert: Az örömhöz, D. 189
Schubert: Rémkirály, D. 328
Kodály: Duó hegedűre és csellóra, op. 7 – 1. Allegro serioso, non troppo
Strauss: Metamorfózisok

Jegyet itt vásárolhatnak online. 

 

Kép: Papageno.hu