Kemény kritika az EVT távozó főtitkárától a nyugati államokról

A gazdasági növekedés már jó ideje csak a szegények, a jövő nemzedékek és a természeti környezet kárára valósul meg.

(Genf) - A világgazdasági és pénzügyi válság kapcsán az Egyházak Világtanácsa (=EVT) távozó főtitkára, Samuel Kobia augusztus 26-án Genfben éles kritikát gyakorolt  a nyugati országok felett. Szerinte ugyanis a gazdasági növekedés ezekben az országokban már jó ideje csak a szegények, a jövő nemzedékek és a természeti környezet kárára valósult meg.

Kobia főtitkár-lelkész felszólította az egyházakat, hogy minél előbb fejezzék be a széthúzást . A hagyományos képességeknek, értékeknek és szokásoknak nem sok tisztessége van a mai világban. Azt kérte az egyházaktól, hogy a drága evangéliumi kegyelmet, egyáltalán a keresztyén életet sokkal intenzívebben és karakteresebben jelenítsék meg.

A távozó kenyai metodista lelkész-főtitkára utódlására két jelölt van: a norvég evangélikus lelkész Olav Fykse Tveit (48 éves), és a dél-koreai református lelkész, Park Seong-won (62 éves).

Az EVT 349 protestáns, ortodox, anglikán és ó-katolikus egyházat képvisel 110 országból. (kipa/apic.ch - 2009-08-27 -dr. békefy - www.reformatus.hu)