Keresztény orvosokat gyilkoltak meg Afganisztánban

Tíz szitává lőtt ember tetemére bukkantak egy észak-afganisztáni hegyvidéki területen.

Közöttük van hat német és két amerikai orvos, valamint két afgán tolmács - közölte szombaton Badahsán tartomány rendőrfőnöke.
Az áldozatok - köztük három nő - a Pakisztánnal határos, Isten háta mögötti erdős vidéken sátoroztak. Holttestüket terepjárójuk mellett fedezték fel.
A gyilkosok feltételezhetően kormányellenes lázadók voltak. A kivégzés két héttel ezelőtt történhetett, de a holttesteket a hatóságok csak csütörtökön fedezték fel. Egy afgán férfi túlélte a támadást, és sikerült eljutnia egy rendőrőrsre. A holtakat útlevelük alapján azonosították.
Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő szombaton azt közölte, hogy a tálibok "kilenc keresztény misszionáriust" öltek meg, akik bibliákat vittek magukkal, és a kereszténységet akarták terjeszteni. "Tízen voltak, köztük kilenc külföldi. A külföldiek között öt férfi és négy nő volt. A tizedik egy afgán férfi volt" - mondta a szóvivő. Azt állította, hogy a misszionáriusok titkos információkat gyűjtöttek a területen, s a tálibok kémdokumentumokat találtak náluk.
A svájci székhelyű Nemzetközi Segítő Misszió (IAM), amely magát nonprofit keresztény szervezetként határozza meg, internetes oldalán szombaton azt közölte, hogy az áldozatok valószínűleg az ő tagjai voltak. Egy szemészorvosokból álló csapatról van szó, amely a helyi közösség meghívására érkezett Nurisztánba, és orvosi munkájának befejezése után Kabulba tartott. A szervezet úgy tudja, hogy a tíz emberből álló csapatban hat amerikai és két másik külföldi állampolgár volt.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter közleményében "hitvány és embertelen" tettnek nevezte a "hősies és nagylelkű segítséget nyújtó" orvosok, ápolók, logisztikai szakemberek és afgán tolmácsaik lemészárlását, ami szerinte alátámasztja a tálibok kegyetlenségét. Mint írta, a gyilkosság nem fogja elrettenteni a nemzetközi közösséget attól, hogy továbbra is segítse az afgán népet. "Elítéljük a tálibok arra irányuló arcátlan kísérletét is, hogy (az egészségügyiek) tevékenyégére vonatkozó hamis vádakkal igazolják az igazolhatatlant" - jelentette ki Clinton.

mti