Kétszer járták meg Haitit

Pénteken tértek haza a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai a földrengés sújtotta Haitiről. Vasárnap Szarvasra jöttek, ahol a református templomban, istentisztelet keretében meséltek útjukról.

Megdöbbentő képsorokat láthattak tegnap a szarvasi református gyülekezet tagjai.
A szeretetszolgálattól érkezett vendégek levetítették azt a 15 perces filmet, melyet a Haitin uralkodó állapotokról, s a szolgálat ottani munkájáról készítettek.

- A január 12-ei földrengés óta már két csoporttal is voltunk Port au Prince-ben - mesélte a szarvasi születésű és kondorosi kötődésű Osgyán Dániel, a szeretetszolgálat nemzetközi munkacsoportjának vezetője. Ő nemcsak Haitin, hanem korábban Afganisztánban és Koszovóban is irányította a segélyszervezet munkáját.
- Az első csoport január 14-én indult, öten mentünk, négy orvos és jómagam. Ekkor a legfontosabb feladatunk az azonnali orvosi segítségnyújtás volt. Azokban a napokban még csak katonai kísérettel tudtunk dolgozni, az éhező tömeg ugyanis a segélyszervezeteket is megtámadta. Amikor másodszor mentünk ki - négy orvossal és Fodor Gusztáv főkoordinátorral -, már 14 millió forint értékű adományt is vittünk magunkkal, elsősorban csecsemőtápszereket, gyógyszereket, élelmiszert. Ekkor már nem volt szükség katonai kíséretre, az emberek megtanulták békességgel és méltósággal elviselni ezt a hatalmas csapást - emlékezett Osgyán Dániel.
Hozzátette, megtisztelő feladat számára, hogy "postásként" eljuttathatja a rászorulókhoz azokat az adományokat, melyeket a jólelkű emberek adnak. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy bár a médiavisszhang már elült, Haitin változatlanul nagyon nehéz a helyzet, továbbra is óriási szükség van az adományokra. A Port au Prince-i épületek 80 százaléka összedőlt, az éhező emberek rongyokból épített sátrakban várják a segítséget, leírhatatlan a nyomor, a szíveket pedig a hozzátartozók elvesztése miatti gyász és bánat gyötri.

Osgyán Dániel több, mint két éve dolgozik a református szeretetszolgálatnál, ő vezeti a nemzetközi segélyprogramokat.
- Korábban közgazdászként és vállalkozóként sok pénzt kerestem, mégis úgy éreztem, valami hiányzik az életemből - említette a fiatalember, akiért felesége és két gyermeke aggódik, amikor ő a világ más tájain igyekszik segíteni a bajba jutottakon. - Amióta a szeretetszolgálatnál vagyok, kevesebb ugyan a pénzem, de teljesebb lett az életem. Nagyobb örömmel kelek fel reggel, mert tudom, hogy minden nap segíthetek valakin. A szükség, a nyomor látványa természetesen nyomot hagy az ember lelkében. A tehetetlenségtől néha szeretnék hangosan kiáltani az embereknek, hogy segítsenek, adományozzanak többet, mert nagyon sokan éheznek, nyomorognak. A segélyszervezet tagjai bíznak abban, hogy újabb adományok érkeznek, s így harmadszor is útra kelhetnek Haitire.

Szarvason továbbra is lehet támogatókártyákat vásárolni. A Megtört kenyértől a Nyilas Misi Ösztöndíjig - A Magyar Református Szeretetszolgálat tíz nagy program keretében segíti a rászorulókat a Kárpát-medencében, s a világ távolabbi tájain - mondta Pál Sándor, a szolgálat kuratóriumának elnöke.
- "Megtört kenyér" programunk élelmiszerekkel segíti a szegényeket, a "Mentőöv"-vel pedig a hajléktalanokat próbáljuk felkarolni. A "Nyilas Misi Ösztöndíj" az Erdélyben és Kárpátalján élő szegény diákokat támogatja. Korábban Burmában, Afganisztánban és Koszovóban, most pedig Haitin segítünk.

Forrás: Békés Megyei Hírlap