Magyarország is csatlakozik Európa legnagyobb istentisztelet-sorozatához

Magyarország is csatlakozik Európa legnagyobb, felekezetközi istentisztelet-sorozatához, amelyet hétfőtől tartanak 18 ország mintegy 1.300 helyszínén; a résztvevők száma várhatóan meghaladja majd az egymilliót - tájékoztatta a rendező ProChrist keresztény szervezet pénteken az MTI-t.

Az egész Európát átfogó, nyolcnapos istentisztelet-maraton résztvevője Magyarországról egyéb helyszínek mellett Budapest, Miskolc, Pécs és Kiskőrös. A több mint 4 ezer gyülekezetben zajló rendezvénysorozatot 1993 óta hetedszer rendezik meg, a várakozások szerint az eddigi legnagyobb érdeklődés mellett.

A közlemény szerint az eseményt - amely zenei, dráma- és komédiabetéteket is tartalmaz majd - 18 nyelven sugározzák műholdon keresztül részben egyenes adásban, részben egynapos időeltolással Franciaországtól Oroszországig és Németországtól Szerbiáig.

A Chemnitzi Sportcsarnokban, az 560 négyzetméteres színpadon többek között Carlos Martinez spanyol pantomim-előadó, továbbá Sarah Kaiser dzsessz- és gospelénekes lép fel, Magyarországról pedig a Bolyki Brothers, valamint Martin Helmchen fiatal zongoraművész gondoskodik a programokról.

A ProChrist kitért arra: az istentiszteleteken a társadalmat foglalkoztató aktuális kérdések is terítékre kerülnek, az első este témája például a Merészség - Hihetek-e még valakinek? címet viseli. Ez azzal kapcsolatban merül fel, hogy összességében milliárdos veszteségeket könyveltek el az emberek pénzügyi tanácsadóikra hallgatva, ezért "Európa-szerte eluralkodott a kételkedés és a kétségbeesés" - tette hozzá a szervezet.

A ProChrist rendezvényén az Istennel kapcsolatos kétségek is szóba kerülnek, így például az, miként engedhette meg Isten Jézus megfeszítését - írták. A szervezők célja egyebek mellett az, hogy a résztvevők "elgondolkozzanak az élet értelméről és arról, hogy mi is számít igazán az életben".

A szervezet honlapja szerint a ProChrist mozgalmat Billy Graham amerikai baptista prédikátor indította el 1993-ban, majd megbízta Ulrich Parzany német evangélikus lelkészt az igehirdetés szolgálatával.

A ProChrist egyesületi keretek között működik, ma már Európa 16 országában létező mozgalom. Nem számít egyháznak, de próbálja "a keresztényeket, a gyülekezeteket hitükben megújítani, valamint a nem keresztényeket élő gyülekezeti közösségbe vezetni" - olvasható az összegzésben.