Már épül A mindenség modellje

A mindenség modellje címmel március 21-én átfogó kortárs magyar templomépítészeti kiállítás nyílik a Modemben.

Tagadhatatlan, hogy az alkalmazott művészeti ágak közül az építészet tart a legnagyobb közfigyelemre számot. Különösen nagy érdeklődés övezi az új templomok építését - egyrészt a hagyományosan nagy tervezői kihívás, másrészt a közösségi és kulturális vonatkozások miatt. Noha a II. világháború utáni időszak távolról sem kedvezett ennek a műfajnak, mi több, az ötvenes éveket tudatos templomrombolás jellemezte, 1945 és 1986 között mintegy kétszázötven templom épült. A nyolcvanas évek második felével - szeizmográfként elővetítve a leendő változásokat - a templomépítés is új lendületet vett, és napjainkig újabb kétszáz templom épült fel.


A Modem 2009. március 21-től reprezentatív kiállításon mutatja be az elmúlt három évtized legjobb templomait. A Mindenség modellje című tárlat az első hazai templomépítészeti seregszemle lesz. A mások mellett Makovecz Imre, Csete György, Török Ferenc, BalázsMihály, Finta József,  Nagy Tamás, Vadász György által tervezett templomokat korszerű és rendkívül látványos módon mutatja be a kiállítás.


A tárlat monumentalitását jól jellemzi, hogy installációjának elkészítéséhez a debreceni művészeti központ munkatársai mintegy 1500 négyzetméternyi új vendégfalat építenek fel s harminc televízión futnak építészeti filmek. A kiállítás terében egy felnőtt- és egy gyermekjátszótér is helyet kap.

A látványos tárlatra a Modem nagyszámú közönséget vár az ország minden részéből s a határokon túlról is. A kiállítás kurátoraWesselényi-Garay Andor építész-művészettörténész, az Átrium című folyóirat szerkesztője.