„Megelégelték az állandó diktátumokat”

Kedd délelőtt összeül az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek kezdeményezésére

- közölte Balog Zoltán, a testület fideszes elnöke pénteken. A történelmi egyházak a 2008. évi zárszámadás és a 2010-es költségvetés ügyében kezdeményezték a tanácskozás megtartását.

Balog Zoltán elmondta: régóta vannak híreik arról, hogy nem működik az egyeztetés mechanizmusa az egyházak és a kormányzat között, az egyházi vezetők pedig eljutottak oda, hogy ennek nyilvánosságot kell adni, ugyanis mostanra „katasztrofális állapotok" alakultak ki.

A bizottsági elnök úgy fogalmazott: az egyházak úgy gondolták, elég volt abból, hogy tárgyalnak Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel, megállapodnak bizonyos dolgokban, két nap múlva azonban teljesen mást látnak a költségvetés tervezetében. A dolog lényege Balog Zoltán szerint nem az, hogy sok-e a pénz vagy sem, hiszen az egyházaknál van egy olyan elv, hogy „együtt sírunk, együtt nevetünk", de megelégelték azt, hogy állandóan diktátumokkal kell szembesülniük. Azt kérik, tekintsék őket egyenrangú partnereknek - fűzte hozzá.

Mindezeket már nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezért jövő hét kedd délelőtt külön ülést tart az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság - közölte a testület fideszes elnöke. Hozzátette: nem rendkívüli, hanem külön ülés lesz, előbbit ugyanis akkor nem lehet tartani, amikor rendes ülése van az Országgyűlésnek. A kedd délelőtti tanácskozáson tehát csak az egyházak ügyével fognak foglalkozni, délután pedig megtartják a bizottság rendes ülését. Az egyházi vezetők nevében Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke fordult levélben a parlament emberi jogi bizottságának elnökéhez.

A történelmi egyházak vezetői azért fordultak Balog Zoltánhoz, mert véleményük szerint a „2008. évi zárszámadásról szóló törvény tervezete - az eddigi évek elfogadhatatlan gyakorlatához hasonlóan - nem tartalmazza az egyházi közoktatási és szociális kiegészítő támogatás elszámolását". Az egyházak azt is sérelmezik, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást az illetékesektől.

(MTI)