Múzeumok Éjszakája a református negyedben

Már napközben is változatos programokat kínálnak az érdeklődőknek a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény és a Kálvin Kamara Kert helyszínein az idei Múzeumok Éjszakáján június 25-én, szombaton. Részletes program.

 

Programok a Kálvin Kamara Kertben (Esőhelyszín: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, 1092 Budapest, Erkel utca 15.)

17.30
Séta a református negyedben

Időtartam: kb. 1 óra

Van néhány utca Belső- Ferencvárosban, amelynek neve a Református Egyházhoz kapcsolódik. Nemcsak a személyekről elnevezett utcák őrzik az egyház múltját, hanem azok az itt található intézmények is, melyek alapításával elindulhatott a pesti református egyházi élet. A séta során megismerkedünk különleges épületekkel, kevésbé ismert történeteikkel és jelenlegi szerepükkel. 

Találkozási pont: Kálvin Kamara Kert

 

18.30
ELŐADÁS
„Tudtukon kívül angyalokat vendégeltek meg” (Zsid 13,2)
– Fráter Erzsébet előadása

A Biblia növényei. Miből készült Noé bárkája? Mi a mirhás bor? Fa nő-e a mustármagból? Mit evett Jézus a tanítványaival az utolsó vacsorán? Mi köze a pálmaágnak a virágvasárnaphoz vagy a papirusznak a Biblia nevéhez?
A bibliaolvasó ember sok izgalmas kérdést fogalmaz meg, miközben az igét tanulmányozza. A Biblia növényeinek megismerése és jelképrendszerük pontosabb értelmezése, az érdekességeken túl abban is segít, hogy jobban megértsük az Isten nekünk szóló üzenetét. Az előadáshoz kóstoló is kapcsolódik.
Helyszín: Kálvin Kamara Kert

 

20.30
KONCERT
ESZTETT koncert (Kárász Eszter és zenekara)

Kárász Eszter új zenekara világzenéből és jazzből merített könnyűzene, önfeledt rokkendrollok, összekacsintós swingek, boldog balkáni ritmusok és elmerengő lírai dalok sok humorral és öniróniával. 

 

A zenekar tagjai:

Kárász Eszter – ének

Bata István – gitár

Nemes Janó – szaxofon

Szirmai Pál – dob

Szerető Dániel – nagybőgő

Veér Csongor – hegedű 

Wagner-Puskás Péter – elektromos zongora, harmonika

Helyszín: Kálvin Kamara Kert

 

Programok a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben (1092 Budapest, Erkel utca 15.)

10.00-22.00

KIÁLLÍTÁS
Ki / Mi / Miért a Ráday? - Ön ismeri?

Igazi kuriózum. Történelmi emlékhely a főváros szívében. Egy 18. századi, protestáns köznemesi könyvtár adta az alapját a sokoldalú gyűjteménynek a Ferencváros református negyedében.
A kiállítás bemutatja a Ráday családot, Török Pál tevékenységét, a sokoldalú könyvgyűjtemény egy-egy becses darabját, a könyvkötészet történetét. 

A kiállítás helyszíne ráirányítja a figyelmet a 19. századi Aurora-körre, Kisfaludy Károlyra, Vörösmarty Mihályra, Szemere Pálra, Kazinczy Ferencre és Kölcsey Ferencre is, valamint Arany Jánosra, aki egy időben az Erkel utcában lakott. A látogató megismerkedhet a polihisztor Fáy Andrással és a Ráday Könyvtár múltjával is. 

A kiállítás 2022. augusztus 19-ig tekinthető meg a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben, a Ráday Gyűjtemény könyvtárának szervezésében (bejárat: 1092 Budapest, Erkel utca 15).

18.00-21.30
WORKSHOP
Fénynyomatok
Cianotípiakészítés

Vezeti: Somogyi Márk könyvrestaurátor, könyvkötő és Sóki Diána múzeumpedagógus, streetfotós. 

A cianotípia egy archaikus fotótechnikai eljárás, melynek során fényérzekenyített papírra elhelyezett tárgyak körvonalai, és amennyire a tárgy engedi, hogy a fény átderengjen felületén, átnézeti képe is kirajzolódik, illetve rögzül a fényképen.

Anna Atkins, 19. századi brit botanikus és fotográfus elsőként használt fényképeket (cianotípia) könyvillusztrációként. Munkája, melyben a brit szigetek algaféléit mutatja be, úttörő jelleggel elegyítette a tudományos pontosságot, valamint a forma és az ábrázolás iránti esztétikai érzékenységet. A workshopon ezzel az eljárással készíthetnek fényképeket, fotogramokat, azaz fénynyomatokat a résztvevők növényekről, levelekről, melyet füzetté, fotókönyvecskévé is formálhatnak az együtt töltött idő alatt. Ezen kívül lehetőség lesz a könyvtörténeti érdekességekkel, a könyvalkotó anyagaival is megismerkedni. 

Helyszín: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény (bejárat: 1092 Budapest, Erkel utca 15).