Nem volt kellően tájékozott az EBESZ főbiztosa

- mondta Bölcskei Gusztáv azután, hogy a magyarországi történelmi egyházak vezetői találkoztak Knut Vollebaekkel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségi főbiztosával.

Knut Vollebaek azért utazott Magyarországra, mert az egyházi vezetők levélben kérték a főbiztos segítségét. Bölcskei Gusztáv a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a Szlovákiában szeptember elején hatályba lépett nyelvtörvény súlyosan sérti a kisebbségek anyanyelvhasználathoz való jogát. Az egyházi vezetők azt javasolták, hogy szülessen egy új, átfogó kisebbségügyi törvény, amely biztosítaná a felvidéki magyarok anyanyelvhasználatát is. Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa úgy fogalmazott: hiba, hogy a szlovák nyelvtörvény módosítása nyugtalanságot kelt a magyarok körében. Ugyanakkor Knut Vollebaek szerint a szlovákiai államnyelvtörvény nem ellentétes az európai normákkal, azonban a végrehajtáson lehet vitatkozni. A főbiztos a héten tárgyalt a magyar és a szlovák kormányfővel, előtte azonban a történelmi egyházak vezetőivel találkozott.

Bölcskei Gusztáv szerint, ha a szeptemberben elfogadott nyelvtörvény ügyében nem lesz változás, akkor azzal a kisebbségi jogokat csorbítják majd. A püspök szerint amennyiben nem történik változás, az precedens értékű lehet, hiszen felbátoríthatja a szomszédos országokat, hogy ott is korlátozzák a jelentős számú magyar lakosság kisebbségi jogait. A MRE

Zsinatának lelkészi elnöke úgy látja, hogy erre a negatív lépésre van hajlandóság a szomszédos országokban. Példaként említette, hogy a Vajdaságban ledöntöttek egy szobrot, amit 2007. október 31-én, a reformáció napján állítottak a protestánsok. Ukrajnában sem jobb a helyzet, Kárpátalján válaszút elé állítják az egyházi iskolafenntartókat, hogy államosítsák az iskoláikat."

 

Az EBESZ képviselőjével tárgyaltak az egyházak vezetői

Knut Vollebaekkel, az EBESZ nemzeti kisebbségekkel foglalkozó főbiztosával találkozott Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke és Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója.

A főbiztos kezdeményezésére létrejött munka reggelin, melyet megelőzött az egyházi vezetők neki címzett levele, a felek megtárgyalták a szlovák nyelvtörvény életbe lépését követő helyzetet. Az egyházi vezetők megosztották a főbiztossal saját felekezeteik tapasztalatait a szlovákiai magyar nyelvhasználattal kapcsolatban.

A magyarországi történelmi egyházak vezetői méltányolják Knut Vollebaek erőfeszítéseit, fontosnak tartják, hogy tevékenységével továbbra is segítse a két ország közötti kapcsolatok rendezését, és hogy a szlovákiai nyelvtörvény végrehajtását, remélhető módosításait folyamatosan monitorozza.