Nemzetpolitikai rendszerváltozást sürget Tőkés László

"A sok kis magyar ügy és a leszakadt közösségek élethalálharca helyett egy magyar ügyről kellene beszélnünk."

Tőkés László református püspök, európai parlamenti képviselő magyar nemzetpolitikai rendszerváltozást sürgetett a washingtoni Kossuth Házban helyi idő szerint hétfő este. Az Unió, Erdéllyel! című előadásában helyi magyarok előtt úgy fogalmazott: az 1989-es politikai rendszerváltozás után húsz évvel elkezdődhetne a rendszerváltozás második fejezete, "végre már szükség volna egy nemzetpolitikai rendszerváltozásra". Tőkés László abból az alkalomból utazott Washingtonba, hogy az amerikai Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye Alapítvány az idén mások mellett őt tünteti ki a Truman-Reagan Szabadságéremmel.

Az Amerikai Magyar Református Egyesület, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány és a Magyar Amerikai Koalíció hétfői rendezvényén a határok feletti nemzetegyesítés kapcsán elmondta: megegyeztek a Fidesszel, Orbán Viktor elnökkel, hogy "idén egy egységes Kárpát-medencei képviselet létrehozatalára törekszünk".

Mint kifejtette, ez azt jelenti, hogy az erdélyi 3, a magyarországi 22 és a felvidéki 2 EP-képviselő nem külön képviselik közösségeiket, hanem "összefogunk, teljes mértékben európai szellemben, hiszen mindannyian európai polgárok vagyunk, egyazon unióhoz tartozunk". Hozzátette, "ha összeadjuk a megválasztott képviselők számát, akkor összesen 27 magyar képviselőről lehet beszélni".

Kifejtette, hogy az egységes képviselet nyomán "változtatnunk kell kisebbségi politikánkon". Hasonlata szerint az eddigi kisebbségpolitika útján a magyarság olyan, mint egy szerteszabdalt sereg, "ha pedig összeáll a magyarság és egyesíteni tudja erejét, akkor ütőképes sereggé válunk".

Mint fogalmazott, "a sok kis magyar ügy és a leszakadt közösségek élethalálharca helyett egy magyar ügyről kellene beszélnünk", hasonlóan a tibeti vagy a koszovói ügyhöz, megjegyezve, utóbbira radikális megoldást találtak. "Mi nem is törekszünk függetlenségre vagy elszakadásra, hanem területek fejében megelégednénk a jogokkal" - mondta.

 

Forrás: MTI