Pénteken érkezik haza Haitiről a MRSZ orvoscsoportja

Egy hétig látta el a sérülteket, betegeket a szeretetszolgálat második orvoscsoportja.

 

Első napjukon ugyanabban a sátorkórházban dolgoztak, amit az első csoportunk hozott létre külföldi segélyszervezetekkel közösen. Később megkaptak egy klinikát, ami a földrengés óta nem üzemelt, de csoportunk megnyitotta, és itt fogadta a betegeket.

Orvosaink megállapítása szerint kevés olyan beteg van, aki úgy fordul hozzájuk, hogy a földrengésben szenvedett sérülését még nem látta el orvos. Inkább a sebek újrakötözésére és fertőtlenítésre van szükség.


Mivel orvosi ellátás gyakorlatilag nincs a főváros környékén, ezért a klinikánkat olyanok is meglátogatták, akik valamilyen betegségben szenvednek, ami semmilyen összefüggésben nincs a földrengéssel, de orvos híján nem volt, aki eddig ellátta volna őket.
Sok csecsemőt és kisgyermeket vittek orvosainkhoz, akiknek sebhelyes volt az arca a fertőzéstől amiatt, hogy nem jutottak megfelelő táplálékoz, mert ha élelmet kaptak is, akkor a felnőttek koszos, szennyezett ételét ették babatápszerek helyett.
A Szeretetszolgálat igazán hálás támogatóinak, akik jóvoltából Haitire a leginkább szükséges gyógyszereket és tápszereket tudtuk kijuttatni, melynek értéke körülbelül hét millió forint.

A felnőttek főként fertőzés és magas láz miatt keresték fel orvosainkat. Csoportunk két árvaházat is felkeresett, ahol orvosi segítséget nyújtottak a gyermekeknek, valamint gyógyszert és tápszert adományoztak az intézményeknek.