Pünkösdváró Európa - Nyilatkozat a nyelvtörvény ellen

Öt testvéregyház méltóságai és hívei, továbbá európai parlamenti képviselők, hazai politikusok is részt vettek a Pünkösdváró Európa címmel a szegedi dómban tegnap este rendezett Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozón.

„A politikusok elválasztanak, a szentek összekötnek" - hangzott el a tegnapi Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozón, amely szentmisével kezdődött, majd tanúságtételekkel folytatódott a szegedi dómban. A Pünkösdváró Európa című rendezvényen közel kétezren gyűltek össze, hogy így is fellépjenek a szlovákiai államnyelvtörvény holnapi bevezetése ellen, illetve kiálljanak a határon túlra szakadt magyar nemzeti közösségeink mellett.Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök a Pünkösdváró Európa rendezvény elnevezését mintegy magyarázva hangsúlyozta a pünkösd nagyszerűségét, amikor az egymástól különböző és bábeli nyelvzavarban élő csoportok számára, a Szentlélek segítségével, saját anyanyelvükön hangozhat az ige.

Tőkés László református püspök, a találkozó főszervezője kiemelte: „nem területet, hanem területért jogokat, emberi és kisebbségi jogokat követelnek a mai magyarok". Az Uniótól joggal várjuk, hogy elutasítsa az alapelveivel ellentétes szlovákiai államnyelvtörvényt.

Az ember legalapvetőbb joga, hogy anyanyelvét használhassa - mondta Bábel Balázs kalocsai érsek. Gáncs Péter evangélikus püspök, Mészáros Kálmán, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, Bálint Benczédi Ferenc, az Erdélyi Unitárius Egyház püspöke is szólt az egybegyűltekhez. A találkozó zárónyilatkozata visszautasítja a szlovák nyelvtörvény durva jogszabályát, „amely súlyosan diszkrimináló rendelkezéseivel a felvidéki magyarság nemzeti identitását veszélyezteti".

Politikusok

A szegedi dóm padsoraiban láttuk tegnap - többek között - Surján László EP-képviselőt, Magyar Annát, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökét, Csáky Pált, a Magyar Koalíció Pártjának elnökét. A Fidesz több képviselőjét, így például Szájer Józsefet, Deutsch Tamást; de számos helyi politikust is. Schmitt Pál, az Európai Parlament néppárti alelnöke hangsúlyozta: „A nyelvet nem adjuk, ez az utolsó szalmaszál!" „Be fogjuk bizonytani, hogy a tizenötmillió magyar szereti nyelvét, és komolyan veszi." A szocialista Kozma József mint a parlament külügyi és határon túli magyarok bizottsága alelnöke kiemelte: a politikus dolga, hogy rámutasson, ha a nemzeti identitását kereső Szlovákia nem az európai, hanem múltba néző nacionalista megoldást választja. Szerinte Európában akkor lesz fejlődés és békesség, ha a nemzeti kisebbségek is boldogulnak.

 

Forrás: delmagyar.hu