Református mentőcsoport próbál eljutni Haitira

 

Útnak indult a katasztrófa sújtotta Haitibe a Magyar Református Szeretetszolgálat mentőcsapata 

Pénteken hajnal 2-kor indult útnak Budapestről az öt fős csoport, melyet két orvos, két ápoló és a csoportvezető alkot. Reggel fél hatkor indul a repülőgépük Bécsből, majd Frankfurton keresztül jutnak el a Dominikai Köztársaságba, ahonnan a további 200 km-t szárazföldi közlekedéssel küzdik le. Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be érkeznek az orvosok péntek délután. A katasztrófavédelem és az ENSZ helyi koordinátorai kijelölik számukra a területet, ahol el kell látniuk a hozzájuk érkező túlélőket, sérülteket. Az orvosokra, ápolókra nagy szükség van a földrengés sújtotta területen, mert a túlélőkért kutató szakembereket is bevonják a betegek ellátására, amíg nincs elegendő orvos a körzetben.

Pénteken hajnalban elindult Haitire a Református Szeretetszolgálat csoportja
A Haiti repülőtér lezárása után, új útvonalat keresve a szeretetszolgálat 13 fős csoportja péntek hajnalban utazik a földrengés sújtotta területre.
A csoportban három mentőkutya, négy kutyás segítő, 3 fős technikai személyzet, öt orvos és egy csoportvezető van.
A szeretetszolgálat nem csak egy feladatot, hanem teljes folyamatot lát el ezzel a csoporttal, hiszen a túlélők megtalálását, kiszabadítását és ellátását is végzi majd. A küldöttség kötszert, gyógyszert, infúziót, emelő, vágó eszközöket visz magával a saját munkájuk megsegítésére. A csoport várhatóan több, mint egy hetet tölt a területen.

Forrás: Kommunikációs Szolgálat

 

Más útvonalon próbálnak eljutni a Magyar Református Szeretetszolgálat csapatának tagjai a földrengés sújtotta Haitira.
Gilicze Réka, a szervezet szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: csütörtök reggel megnyitották a légi közlekedési folyosót a közép-amerikai ország és az Egyesült Államok között, az USA légi irányítása azonban korlátozza a forgalmat és több járatot is törölt. A magyarok a tervek szerint Franciaországon keresztül utaznak Haitira.

Gilicze Réka elmondta: a hatfős csapat a ferihegyi reptér közelében várakozik arra, hogy útnak indulhasson a katasztrófa sújtotta térségbe. Hozzátette: ha még csütörtökön elindulnak, akkor a kutató csoport és a mentőkutyák utaznak ki, hogy túlélőket keressenek, viszont ha napokig várni kell, akkor inkább az orvosi csapatot küldik ki.

Forrás: Független Hírügynökség

Lezárták a légi közlekedést az USA és Haiti között, így jelenleg egyetlen segélyszervezetet sem engednek be a földrengés sújtotta területre. A Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja készenlétben van, hogy amint megnyitják újra a légihidat, utazzanak segítséget nyújtani, amennyiben még szükség van a szolgálatukra. De a január 14-i segélyút a járatok törlése miatt elmarad.

Forrás: Magyar Református Szeretetszolgálat


A kiutazó csoport két orvosból, három mentőkutyából és egy segítőből áll. A hat fős mentőcsapat - INSARAG minősítéssel rendelkező kereső kutyák és szakemberek, a Pest megyei kutatócsoport tagjai - a Haitin kedden végigsöprő 7-es erősségű földrengés sebesültjeit részesíti elsősegélyben, ellátásban és mentőkutyákkal további túlélők után kutat.

Az áldozatokról és a sebesültek számáról eddig hivatalos adat még nem érkezett. Összedőlt egy kórház, és a sebesülteket szinte lehetetlen kórházba szállítani. A közlekedés nehézkes, hiszen az úthálózatban is hatalmas pusztítást végzett a földrengés.
Szökőárriadót rendeltek el a környező területekre, de mostanra visszavonták, így remélhetőleg nem kell újabb pusztításokra készülni.

A csoport 1,5 nappal a földrengés után érkezik és tíz napot tölt a katasztrófa sújtotta területen, vélhetően a fővárosban Port au Prince-ben. Az ENSZ-el kötött megállapodás értelmében oda küldik az orvosokat és mentőkutyákat, ahol a legnagyobb szükség van a segítségre.

A Magyar Református Szeretetszolgálat segítségnyújtó akciója alatt igyekszünk folyamatosan hírt adni a fejleményekről a www.jobbadni.hu weboldalon.

Korábbi híreink a katasztrófáról