Reformátusok: a kormány a legelesettebbeket hozza nehéz helyzetbe

A kormány a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő, kiskeresetű társadalmi réteget hozza az eddigieknél nehezebb helyzetbe az adózási rendszer tervezett megváltoztatásával - áll a Magyarországi Református Egyház zsinati irodájának kedden az MTI-hez eljuttatott hírlevelében.

A dokumentumban Lőrincz Szabolcs, a zsinat pénzügyi osztályvezetője kijelentette, hogy a közepes és magas keresetűek számára hoz némi keresetnövekedést a személyi jövedelemadó rendszerének módosítása, de jövedelemcsökkenést eredményez a legalacsonyabb keresettel rendelkezőknél. A terheket viszont növeli a kormány más területeken, mert a kormány a családi pótlék és a béren kívüli juttatások mint az étkezési utalvány és az üdülési csekk adómentességének megszüntetését tervezi.

Ezek az intézkedések felemésztik az szja-rendszer módosításából esetlegesen adódó előnyöket is - írta. Lőrincz Szabolcs szerint a tervezett intézkedések leginkább a legkisebb jövedelmű, aktív tehát a nem nyugdíjból és nem segélyből élő embereket sújtják. Az osztályvezető arra is felhívja a figyelmet, hogy az áfaemelés szintén a kisjövedelműeket érinti a legrosszabbul, hiszen ők eddig is elköltötték jövedelmük egészét, ám kiadásuk megemelkedik három százalékkal.

Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a zsinat lelkészi elnökének a reformatus.hu-n közzétett nyilatkozata szerint "le kell mondani a hamis illúziókról, amelyek a korlátlan növekedés lehetőségét sugallják".
Az egyházi vezető rámutatott: az ország sorsának jobbra fordulásához "józanságra, alázatra, bizalomra és reménységre van szükség", és "amíg ezek nem lesznek meg, addig a való világ sem lesz rendben".