Segítség a kárpátaljai református diákoknak

Az ukrán állam október elsejétől megvonta az egyházi fenntartású magyar iskoláktól a támogatást.

Több mint három millió forinttal segítette a kárpátaljai református diákokat a Debreceni Református Egyházmegye, a Magyar Református Szeretetszolgálat, és a Magyarországi Dorcas Segélyszervezet.
A száraz élelmiszert, a tanszereket és a pénzbeli adományokat kedden adták át a fiataloknak Beregszászban. Az ukrán állam ugyanis október elsejétől megvonta az egyházi fenntartású magyar iskoláktól a támogatást. A debreceniek ezért összefogtak a cívisvárosban, kék vödröket helyeztek el az intézményekben, iskolákban, ezekben gyűjtötték a jószándékú emberek adományait.

Postások vagyunk, mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, amikor átadták az anyaországban gyűjtött adományokat. A püspök arról beszélt Kárpátalján, hogy a testet és a lelket egyaránt táplálni kell, ezért nemcsak élelmiszert, hanem könyveket és tanszereket is hoztak magukkal. "Halljuk a határon túlról jövő nyugtalanító híreket, ezért szeretnénk olyan kézzel fogható adományt adni, amely a hétköznapokat segíti, hogy könnyebben hordozható legyen a teher" - fogalmazott a püspök.

Több mint 680 csomag készült - ismertette a számokat Vad Zsigmond. A Debreceni Református Egyházmegye esperese hozzátette: ehhez jönnek még hozzá a pénzbeli adományok.

A mai nap ugyanúgy indult, mint a többi, mondta Tóth László, a Nagyberegi Református Lícium igazgatója, de hozzátette, hogy egészen másképp végződik, „amiért hálát adunk, és köszönjük, hogy az anyaország reformátusai szívükben tartanak minket."

Fodor Gusztáv, a Magyar Református Szeretetszolgálat főkoordinátora arról beszélt az adományok beregszászi átadásakor, hogy őt is meglepte az a rengeteg doboznyi adomány, amely összegyűlt. Ez is azt bizonyítja, hogy az összefogásnak óriási ereje van a Kárpát-medencében - tette hozzá.

"Ne hagyjátok a templomot, a templomot s az iskolát" - idézte Reményik Sándor versét Balogh Barnabás, a Dorcas Magyarországi Segélyszervezetének igazgatója. A lelkész szerint "minél több a gonoszok száma, annál több lesz az adakozó is".

Kárpátalján ezzel az adománygyűjtő akcióval 450 súlyos gonddal küzdő diákon és családján segítettek a debreceni szervezetek.

 

Dobos Zita