Százmilliós támogatást nyert el a tiszáninneni egyházkerület

Több mint 102 millió forintot nyert el oktatási projektjének megvalósítására a Tiszáninneni Református Egyházkerület az Új Magyarország fejlesztési terv pályázatán - közölte Ábrám Tibor projektvezető hétfőn sajtótájékoztatón Miskolcon.

A „Kompetencia alapú oktatás a Tiszáninneni Református Egyházkerület oktatási intézményeiben" című programban három iskola vesz részt: a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda, valamint a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona - közölte Ábrám Tibor. 

A kompetencia alapú oktatás középpontjában nem a tanítás, hanem a tanulás aktív folyamata áll, a módszer a gyerek szövegértési és feladatmegoldó képességének fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. Az órákon a kisdiákok kisebb csoportokban dolgoznak, a tanár és a tanulók közvetlenebb párbeszédét az is segíti, hogy a pedagógus nem a katedra mögül oktat, hanem maga is részese a csapatmunkának. Ez rendkívül nagy kihívást jelent a pedagógiai munkában, a tanár feladata főként a szervezés, az irányítás, sokkal nagyobb hangsúlyt kap a diákok önálló feladatmegoldása - hangsúlyozta Nagyné Bodor Katalin, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon pedagógusa. 

Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke azt mondta a sajtótájékoztatón: örömmel töltötte el, hogy az Új Magyarország fejlesztési terv pályázatán most az egyházak is indulhattak, korábban erre nem volt lehetőségük. A kompetencia alapú oktatást támogató projekt ebben az évben kezdődött, a pályázati kiírásban feltételként az szerepelt, hogy a programot a következő öt tanévben is folytatni kell.

Forrás: MTI