Szeptembertől kikerül a gender-ideológia az óvodákból

Teljesül az egyházak kívánsága, kikerül az óvodai alapnevelés programjából egy vitatott, a gender-ideológiával összefüggésébe hozott mondat.

Módosították az óvodai nevelés programját – közölte a közoktatási helyettes államtitkár a szeptemberi tanévkezdés előtt.
Gloviczki Zoltán elmondta, az óvodai alapnevelés programjának szövegéből kikerült a nemi sztereotípiák erősítésének tudatos kerülése. Az előző kormányzat 255/2009. (XI.20) rendeletével módosította a református egyház által is kifogásolt szabályozást, amelybe bekerült egy sokat vitatott mondat:
„Az óvodai nevelés gyermekközpontú, befogadó, ennek megfelelően a gyermeki személyiség kibontakoztatására törekszik, biztosítva minden gyermek számára az egyenlő hozzáférést, tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását.”
A református egyház több illetékese szerint a szöveg az úgynevezett gender ideológia népszerűsítése volt, ezt törli el a Fidesz-kormány szeptembertől.