"Szívemben már őt megtaláltam"

Csaknem ezren adták le alkotásaikat a  református rajzpályázatra, amelynek díjait szerdán adták át Budapesten.

A pályázatot a reformáció hónapja jegyében az MRE zsinati elnöksége, kommunikációs irodája és a Református Pedagógiai Intézet írta ki, amire 968 mű érkezett a kárpát-medencei magyar oktatási intézményekből. A szervezők Ady Endre költő halála 90. évfordulójának is emléket állítottak.

A pályázatra 127 iskola és 9 gyülekezet jelentkezett, az iskolákból 10 fővárosi, 79 városi, 38 falusi volt. A 127-ből állami, önkormányzati iskola 91, egyházi pedig 36 volt. Összesen 36 egyházi iskolából adtak le rajzokat, ebből református 27, római katolikus és evangélikus 4-4, egyéb keresztény iskola pedig 1 volt. A középiskolás csoportokban az egyházi iskolák számaránya nagyobb volt, mint a kisebbeknek szóló pályázatoknál.

Csoma Áron, a Magyarországi Református Egyház zsinatának szóvivője megfogalmazása szerint "Ady Endre költészete kapcsolódási pontot jelentett" a pályázat során, mert "a magyar kulturális örökség részét jelentő istenes költészet hidat jelent a generációk között, a szekularizációs folyamatok ellenére is".

A pályázatok közel háromnegyede az óvodás-kisiskolás korcsoportból érkezett, ahol a téma a karácsony volt. Különösen sok volt a pályázók között a kislány a 7-10 éves korcsoportban, rajzaikon pedig "a tiszta karácsony utáni vágy", a visszatérő grafikai elemek között pedig a templom, a hó, az angyal, a fenyőfa, nem pedig a feldíszített karácsonyfa jelent meg - mutatott rá.

A szóvivő hozzátette: az emberábrázolás jellemzői voltak, hogy sokan mosolyognak és közel vannak egymáshoz a képeken.

A felsőtagozatos és a középiskolás pályaművek vágyakozást jelenítettek meg. Visszatérő motívum volt több vershez és több pályaműhöz kapcsolódóan egy nagy kéz és a kisebb kéz - Isten és az ember keze - , amelyek nem érnek össze. Ady mondanivalója közül megjelent a képeken többek között "az ember esendősége, riadtsága és magányossága" - jelezte.

Csoma Áron kiemelte, esszépályázatot is kiírtak arról, hogy mit jelent hívőnek lenni. A munkákban visszatér a hit megélésének szépsége, ahogy az egyik pályázó írta: "a hit ott kezdődik, ahol a szavak elhallgatnak". Születtek pályázatok a szabad akarat kérdéskörében is, melynek során valós szituációkban megélve mutatták be az erkölcsi döntés dilemmáit.

A felsőtagozatosok irodalmi pályázatán Én iskolám, köszönöm most neked címmel írták meg a versenyzők egyes magyar írók, költők fiktív leveleit egykori iskolájukhoz. A magyar irodalom legismertebb alakjait választották, többen szakirodalmat olvastak, anekdotákat építettek be az írásukba, levelezéseket olvastak hozzá - fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy az összegyűlt anyagból vándorkiállítás készül, melyet először a pályázaton részt vett iskolák láthatnak vendégül.