Társadalmi munkában a református egyház önkéntesei

"Hisszük azt, hogy az egyháznak nemcsak az egyház falain belül van dolga, hanem az emberi élet minden területén."

Október 3-án rendezik meg a Szeretethíd elnevezésű programot, ezen a napon a Magyar Református Egyház önkéntes csoportjai az egész ország területén szociális és környezetvédelmi munkát végeznek a társadalmi felelősségvállalás jegyében - mondta Pál Sándor, az eseményt szervező Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke hétfőn Budapesten.

Bölcskei Gusztáv, a Magyar Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a sajtótájékoztatón kifejtette: divatos kifejezés manapság az önkéntesség, látszólag új fogalom a modern társadalmakban, de az egyház életében ősréginek számít, a kezdetektől meghatározta a keresztény életformát. Közölte, a Magyar Református Szeretetszolgálat Szeretethíd programjában az önkéntesek jelenítik meg az egyházat azok előtt is, akik azt belülről nem ismerik. „Hisszük azt, hogy az egyháznak nemcsak az egyház falain belül van dolga, hanem az emberi élet minden területén is" - mondta, hozzátéve, ezért szeretnék felhívni a figyelmet azokra a gondokra, amelyek az emberek, illetve a generációk kapcsolatában és az ember és a környezet kapcsolatában fenyegető válságot jeleznek.


A sajtótájékoztatón kiosztott közlemény szerint a református egyház tagjai készek arra, hogy segítséget nyújtsanak a magányosan élő, beteg embereknek, megszépítsék a közterületeket, környezetüket, szemetet szedjenek, parkot rendezzenek, emlékművet takarítsanak. A rendezvény távlati célja, hogy az itt kialakuló kapcsolatok a jövőben is megmaradjanak és önkéntes csoportok jöhessenek létre az ország minden területén. A program előkészítésénél az egyházmegyei koordinátorok keresték fel az önkormányzatokat, hogy feladatokat kérjenek. 

Budapesten 40-50 feladatot látnak el az önkéntesek, akik országszerte csaknem nyolcszázan vannak. Budapesten egyebek mellett csatlakoznak a Főpolgármesteri Hivatal vadplakát- és falfirka-mentesítő programjához, megtisztítják a II. kerületben a Fillér lépcső környékét és ellátogatnak több idősotthonba. Vidéken többek között temetőt hoznak rendbe, szemetet szednek, ételt osztanak a hajléktalanoknak, virágot ültetnek és kórházakat látogatnak.

Forrás: MTI