Tiltakozás a sepsiszentgyörgyi kollégium visszaállamosítása ellen

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen tiltakozik a református egyház, amely tüntetést szervez a hét végén

- írta csütörtökön az erdélyi Krónika.

A lap szerint a tiltakozás hátterében az áll, hogy a román Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) lakossági feljelentés nyomán vizsgálatot kezdeményezett az épület korábbi visszaszolgáltatásának ügyében.

Két sepsiszentgyörgyi család ugyanis három évvel ezelőtt tett bűnvádi feljelentést, miszerint az egyház állítólag hamis
dokumentumok alapján igényelte és kapta vissza az iskolaépületet. Ez válasz volt a kolozsvári püspökség által ellenük indított perre. Az egyház az egykori tanári lakásokat igényelte vissza, amelyeket időközben megvásároltak a bennük lakó - utóbb feljelentést tett - családok.

A Székely Mikó Kollégiumnak a kommunista rendszer idején elkobzott épületét 2000-ben kapta vissza a református egyház, azt 2002-ben telekkönyvezték. A püspökség jogot formál az egykori tanári lakásokra is.

A Krónika megszólaltatja Benedek Leventét, aki családjával 1982 óta lakik az ingatlanban, amelyet 1997-ben a lakásgazdálkodási vállalattól vásárolt meg. A Székely Mikó Kollégium igazgatója már 1996-ban figyelmeztette az önkormányzatot és a lakásgazdálkodási hivatalt, hogy ne adják el a lakásokat, mert azokra igényt tart a református egyház. Képviselői rosszhiszeműséggel vádolják a lakások tulajdonosait, akik úgy vásárolták meg azokat, hogy tudták: az
egyháznak kellene visszaszolgáltatni - írja a Krónika.

Az érintett családok "ellentámadásba" mentek át, és magának a kollégiumnak a visszaszolgáltatását is jogtalannak tartják,
szerintük ezáltal a lakások egyház általi visszaigénylése is
indokolatlan. Benedek Levente a Krónikának elmondta: saját lakásának védelmében kezdett el kutatni a levéltári anyagokban, és ott bukkant rá azokra a dokumentumokra, amelyek szerint az iskola soha nem volt az egyház tulajdona, így annak épületét jogtalanul kapta vissza az egyházkerület.

Ezzel szemben az egyház képviselői más dokumentumokra hivatkozva állítják, hogy a református egyház volt az iskola tulajdonosa a kényszerű államosítás pillanatáig.

Bukarest, 2009. április 30., csütörtök (MTI)