Válság és reménység - hírünk az Indexen

Animációs példázatot készített a református egyház. A kampányfilmet a mozikba szánták, de a honlapon elolvashatja a képsorhoz tartozó szociális katekizmust is.


"Nyomasztó szélcsend, pangás, válság. A tó közepén veszteglő hajó jelenünk szimbóluma. A rendszerváltás utáni évek ebben a helyzetben mutatják hazánkat." Így kezdődik a Magyarországi Református Egyház idei 1%-os kampányfilmjének elemzése, amit a filmmel együtt Ön is megtekinthet a http://www.reformatus.hu/egyszazalek/ [1] címen.

A 30 másodperces digitális felbontásban készült animációs film egy vitorlás történetét mutatja be, amely a tó közepén, a szélcsendben vesztegel, de amelynek hajósai, abszurd módon mégis felhúzzák a vitorlát. Miért kell vitorla a mozdulatlanságban? Hogyan éljük meg, ha minden jó szándékunk, erőfeszítésünk, hitünk ellenére mégsem jön el a szabadító szél? És ha eljön, milyen irányba utazzunk vele?

E kísérleti vizuális katekizmussal arról szeretnénk vallani, hogy az általunk végzett társadalmi munkáról való számadás számunkra azonos a keresztyén identitásunkról való folyamatos gondolkodással. Nem titkolt reményünk, hogy a honlapon bemutatott tevékenységek és intézmények támogatására, az elmúlt évek kedvező tendenciáit folytatva, vallástól, világnézettől függetlenül, egyre több magyar adózót győzünk meg.