Vértesaljai Focikupa

Idén ötödször rendeztek Seregélyesen református focikupát a vértesaljai fiataloknak

Annak idején, nem hittem volna, hogy ilyen népszerű lesz ez a focikupa, hogy limitálnom kell majd a részvevők számát, mert túl sokan jelentkeznek. Pedig idén ez történt. Így is 150-en jöttek el, ez a létszám már kezelhetőbb volt, mint a tavalyi kétszáz. Az Advent Kupa a vértesaljai református fiataloknak lett kitalálva, mégpedig azzal a céllal, hogy megkeresztelt, konfirmált fiataljainkat a lelkipásztorok megszólítsák, összeszedjék, majd megtartsák. A focikupa tehát maga a megszólítás lehetőségét kínálja, hogy utána mi történik, az a lelkipásztorokon múlik. Mindenesetre nagy élményt nyújt a fél napos program, ritkán látni és hallani tinédszereket a lelkipásztorukkal összeölelkezni és gyülekezetük nevét skandálni. Az itteni közös jó élmény után pedig jöhet az otthoni munka: ezeket a fiatalokat valamilyen módon megtartani a gyülekezetben (pl. kisifik, filmklubok, hittanórák). Ez a nehezebbik része, nem kétséges. Az én örömöm az, hogy a mi csapatunkban olyan huszonévesek is játszottak, akik templomba járók, de voltak köztük fiatal apukák is, akiknek gyermekeit én kereszteltem (vagy fogom).

A nyitó áhítatot Kenyeressy Károly váli lelkipásztor tartotta, majd én, mint szervező köszöntöttem a fiatalokat, gitárkísérettel elénekeltük a „Fel barátim drága Jézus zászlaja alatt" kezdetű református énekünket. 11 gyülekezet fiataljai jöttek el, 16 csapat 4 kategóriában mérte össze focitudását: 12 év alatti fiúk, 12-18 év közötti fiúk, 18 év felettiek, valamint lányok (kortól függetlenül). A kicsiknél az első Gyúró lett, a 18 év alattiaknál Etyek győzedelmeskedett, a 18 év feletti kategóriában Seregélyes csapata nyert. A női focit Sárszentmiklós nyerte. Gratulálunk nekik! A torna végén egy szuperdöntőn még összemérte erejét a két férfi csapat győztese, Etyek és Seregélyes, amit nagy csatában - büntetőkkel a végén - Seregélyes nyert meg. További részvevők: Aba, Alap, Sárbogárd, Vál, Zámoly, Baracska és Tabajd.

Köszönöm azoknak, akik ezt a programot támogatták: Sajtos József iskolaigazgató úr külön Biblia kiállítást is szervezett a fiataloknak, amely sokakat lenyűgözött, emellett rendelkezésünkre bocsátotta a tornacsarnokot, osztálytermeket, és az iskola még pénzadománnyal is hozzájárult a gyerekek megajándékozásához. A gyülekezet tagjai több tálca süteményt készítettek, teát főztek, mások egész nap ott voltak és kiszolgálták a gyerekeket. Hála Istennek semmilyen komolyabb sérülés nem volt, csak egy kis izomláz, az is csak másnap. Az egyházmegye a részvevők ebédjét fizette ki, amit az étteremben fogyasztottunk el. Két gyülekezet szintén anyagi támogatást nyújtott. Szóval az összefogás megvolt, amely a nap sikerességében és áldásában is megmutatkozott, mert mindenki elégedett volt (talán néhány vesztes csapat az eredménnyel nem annyira).

Úgy érzem, most jött el az ideje annak, hogy az Advent Kupára alapozva, elinduljon egy új kezdeményezés: a VIFI tábor (Vértesaljai Ifjúsági tábor). Ha Isten is úgy akarja, és sikerül a megyében segítőket találnom, jövőre már nem decemberben, hanem valamikor a nyáron lesz a focikupa, és nem egy napos, hanem 3-4. Akkor már lesz lehetőség többre is, mint a foci, és több időnk lesz a gyermekek lelkével is foglalkozni, hiszen az Igében is azt olvassuk: ép test és ép lélek együtt szolgálják az Urat. Adjon az Isten ennek a megszervezéséhez erőt és bölcsességet! (Major András lelkipásztor, Seregélyes)

 

Csatolt állományok