A csend berendez

Tartalom és forma harmóniája valósul meg a Csendesedő webshop keresztyén üzeneteket hordozó kézműves termékein, amelyek esztétikusságuk mellett a lelki töltekezésben is segíthetnek minket.

Csendesedő néven indult el az a keresztyén kézműves webshop, ahol a nagy szeretettel és kézzel készült dekorációk, ajándék-, és használati tárgyak mind Isten üzenetét hordozzák magukon. A vállalkozás mögött álló négy barátnő – Édes-Somogyi Virág, Császár Abigél, Mikes Réka és Kovács Dorottya – célja az volt, hogy termékeikkel és a rajtuk lévő életet változtató gondolatokkal együttesen tegyék szebbé bárkinek az otthonát vagy a napját. De mit jelent esetükben az, hogy kézműves; hogyan érik el, hogy ne legyen szájbarágós az üzenet; és hogyan segíthet mindez az elcsendesedésben? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Kovács Dorottyával, a webshop egyik gazdájával.

„Eredetileg a nővérem, Édes-Somogyi Virág fejéből pattant ki a vállalkozás ötlete” – mesélte Kovács Dorottya. „Ő volt az összekötő kapocs négyünk között, Császár Abigél ugyanis a férjének az unokatestvére, Mikes Réka pedig már gyerekkorunk óta a gyülekezetünkbe jár, onnan ismerjük.” Réka és Abigél mindig is szerettek kézműves termékeket készíteni, nem vállalkozásból, csak az alkotás kedvéért. Abigél lakberendezői végzettséggel is rendelkezik, korábban esküvői dekorációkat is készített, Réka pedig keresztyén feliratos párnahuzatokat varrt. Az ő alkotásaikat látva vetette fel Virág, hogy milyen jó lenne ízléses, keresztyén termékeket, dekort és használati tárgyat árusítani egy saját webshopban.

Abigél és Réka a kézműves tudását és művészi látásmódját hozta magával, Virág a webshop honlapját készítette el, Dorottya pedig vállalkozóként az üzleti tapasztalatát tette hozzá. „Mindannyian kicsit máshonnan érkeztünk, más-más területen tudtunk kibontakozni, máshogyan közelítjük meg a világot, ezért mindegyikünk a maga egyedi szemléletével gazdagítja a csapatot. De mindent együtt próbáltunk meg kitalálni és kivitelezni. Időközben barátokká is váltunk. Ez a közös álom összehozott minket, és már másfél éve dolgozunk azon, hogy megvalósítsuk. Isten indított erre bennünk, és nagyon hálásak vagyunk azért, hogy idáig eljuthattunk, és azért, hogy mi négyen ilyen jól kiegészítjük egymást.Középpontban az üzenet
Közös döntésük volt, hogy egyszerre fiatalos és keresztyén üzenetet hordozó termékeket készítsenek, mert úgy érezték, hogy a hazai kínálatban nincsenek igazán jelen a mindkét igényt kielégítő, igényes kézműves alkotások. „Mi vágytunk rá, hogy legyen ilyesmink otthon, így most mi magunk készítjük el ezeket. Olyan ízléses termékeket szeretnénk üzenetekkel ellátni, amiket az emberek szívesen használnak, raknak ki a lakásukba vagy adnak ajándékba a szeretteiknek. Ennek köszönhetően lehet, hogy a fiatal keresztyének érzik majd leginkább megszólítva magukat. Hiszen mi magunk is azok vagyunk, ezért az általunk készített termékek valószínűleg a hozzánk hasonlókat érinthetik meg elsősorban.”

Természetesen a fiatal keresztyéneknél jóval szélesebb vásárlói kört szeretnének megszólítani termékeikkel: minden korosztályt és mindkét nemet. „Látjuk például, hogy a férfiak sokszor nehezebben boldogulnak az ajándékvásárlással, saját maguknak is nehezebben választanak, mint a nők, ezért nekik is segítenénk a kínálatunkkal. Szólnánk a nem keresztyén vásárlókhoz is, hiszen igényes és szép termékeink vannak. Lehet, hogy idővel lesznek majd nem direkt keresztyén üzenetet hordozó termékeink is, hogy minél többeket elérhessünk, de mi alapvetően ezt az irányt szeretnénk képviselni, és ezért elsősorban a keresztyén vásárlókra gondoltunk.”

A Csendesedő név közös ötletelés eredményeként született. „Azt szeretnénk, ha termékeink segítenének az elcsendesedésben, az Istenhez fordulásban. Fontos, hogy amikor kidíszítjük az otthonunkat vagy megajándékozzuk egymást, akkor ennek az elcsendesedésnek az üzenetét is át tudjuk adni. Amikor új terméken ötletelünk, esőként az igeszakaszt választjuk ki, ami megszólít minket, ami lelkileg feltölt, majd ebből inspirálódunk, e köré épül a termék kitalálása. Még a termékleírások megfogalmazásánál is át kell gondolnom, hogy az adott ige mit vált ki belőlem. Összetartozik az üzenet és a tárgy, emiatt nem lesz szájbarágós az előbbi. A tartalom és forma harmóniája mindannyiunkat segíthet a lelki töltekezésben.”Saját kezűleg
A négyük által közösen kitalált termékeik azért számítanak kézművesnek, mert nem tömeggyártásban készülnek, hanem sajátkezűleg. „Vannak ugyan alapanyagok, amelyeket mástól rendelünk meg, és bizonyos munkafolyamatokba is be kell vonnunk külsős cégeket, például a vászontáska beszerzésénél, a nyomtatásnál, a szállításnál. De amit csak lehet, mi magunk készítünk és oldunk meg. Ez a mai világban értéket képvisel. Nem akarunk versenyezni abban, hogy miben vagyunk kézművesebbek más kézműves vállalkozásoknál, mert azt gondoljuk, hogy aki betéved a webshopunkba, az nem ez alapján lesz meggyőzve. Sokkal fontosabb az, ahogyan gondolkodunk, és ahogyan ezt a termékeink megjelenítik.”

Más kézművesekkel is konzultáltak, akiknek a tapasztalata jól jött ezen a rizikós területen. „Mi, kézművesek sorstársként kezeljük egymást, hiszen ehhez az úthoz nagy alázat is kell. Néha mi magunk is meglepődtünk, milyen kedvességgel fogadták a kérdéseinket. Többen mondták, hogy leginkább a sok egyedi megrendelés teljesítése vezethet a kiégéshez. Ezek hosszas egyeztetések árán jöhetnek csak létre, és anyagilag sem éri meg a kivitelezésük. Ezért mi inkább arra törekszünk, hogy sokszínű legyen a saját termékkínálatunk, és esetleg néhány árut apróbb különbségekkel, több variációban is áruljunk. De tudnunk kell, hogyan érdemes alternatívát nyújtanunk a tömeggyártott termékekkel szemben.”

Ehhez nagyon fontos a megfelelő munkamegosztás is. Előre megbeszélik a feladatokat, ellenőrzik a határidőn belüli teljesítésüket, és mindegyikre kijelölnek egy második embert, aki szükség esetén be tud ugrani az elsődleges felelős mellé segíteni. „Így mind a négyen azt érezzük, hogy nem maradhatunk magunkra.” Rendszeresen tartanak online megbeszéléseket – mivel Abigél korábban Németországban élt, most pedig a Felvidéken van, ezért a járványveszély idején ezt nem is nagyon lehet másként megoldani. „Volt, hogy fél napig tartott egy megbeszélésünk.” A munkamegosztás mellett családjaik támogatásának is köszönhető, hogy eddig mindig tudtak kellő időt és energiát fordítani a vállalkozásra.Váljon áldássá
A webshop olyan alapkészlettel indul el, amelybe vászontáskák, faliképek, hímzett faliképek és jegyzetfüzetek tartoznak, de már egy hónap után újabb termékkel bővülhet a kínálat. „Azt tervezzük, hogy a nagy keresztyén ünnepekkor mindig újabb fajta tematikus termékek jelennek majd meg, mert szeretnénk kiemelt figyelmet fordítani ezekre az időszakokra. De az is fontos, hogy a hétköznapokat megszépítsük, és használati tárgyakkal megkönnyítsük. Saját ismerősi körünkben elvégeztünk egy felmérést, hogy ők mit szeretnének, az ő válaszaik alapján is készülünk majd újabb termékekkel. Nagyon nyitottak vagyunk arra, hogy a vásárlói igényeknek megfelelően bővüljünk tovább.”

Ha a járványhelyzet ezt lehetővé teszi, szeretnének majd keresztyén rendezvényeken is árusítani, mert ezeken sokféle ember megfordul azzal a lelkülettel, hogy hazavigyen valami kézzel fogható emléket is. „Ez az év még bizonytalan ebből a szempontból, de meglátjuk, mikor nyílik majd lehetőségünk erre. Fontos, hogy ha nem vásárolnak is tőlünk, legalább megismerjenek minket.” Arra is gondoltak, hogy megkeresnek szóróanyaggal erre nyitott gyülekezeteket, az interneten ugyanis sokszor nehezebb elérni a célcsoportot, mint személyesen egy keresztyén közösségben. Egyelőre csak az első évre vannak részletes terveik, a rákövetkező évet majd az első tükrében fogják alaposabban megtervezni.

„Nagy kérdés, mire lesz majd igény, mekkora és milyen célcsoportoknak. Menet közben átrendeződhetnek a feladataink és több időt is visz majd el a webshop, mint az induláskor, de mind a négyen rá fogjuk szánni az időnket erre, így remélhetőleg a szorosabb határidőket is tartani fogjuk. Noha reméljük, hogy a munkánk kifizetendő lesz, egyikünk sem főállásban dolgozik a Csendesedőn, nem ebből élünk meg. Nem szeretnénk hiú ábrándokat kergetni, helyette a realitásokat látva, nyugalommal szeretnénk dolgozni, és hosszú távon majd meglátjuk, merre érdemes továbblépnünk. Számunkra az a legfontosabb, hogy a közös álmunk Isten Igéjét hirdetve váljon áldássá minél többek számára.”


Képek: Füle Tamás; Csendesedő