A HIT is hazaérkezik a Ráday Házba

A Hagyomány, Identitás, Történelem elevezésű egyház- és művelődéstörténeti konferenciasorozat ötödik alkalma a korábbiaknál is nagyobb volumenűnek ígérkezik. Lányi Gáborral beszélgettünk.

Ötödik konferenciájára készül a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Hagyomány, Identitás, Történelem (rövidítve: HIT) elnevezésű egyház- és művelődéstörténeti sorozata, az egyetem Hittudományi Kara Egyháztörténeti Kutatóintézetének szervezésében. A 2022. november 2-3-án megrendezésre kerülő rendezvény célja, hogy minél több történeti megközelítésből (egyház-, művelődés-, társadalom-, mentalitás-, kultúrtörténet, néprajz, teológia) vizsgálja a magyar reformátusság közel fél évezredes történetét, lehetőséget adva arra, hogy a különböző tudományágak művelői eszmét cserélhessenek eredményeikről, nézőpontjaikról, kérdésfeltevéseikről.

Mindenki számára befogadható
„Ezúttal nagyobb volumenű rendezvényre készülünk, egyrészt azért, mert a járványhelyzet még távol tartotta az előadókat, másrészt idén ősszel a Hittudományi Kar – és vele együtt a HIT konferenciasorozat is – hazaérkezett a Ráday Házba, amely a Csopaki utcai épületnél tágabb helyet és jobb körülményeket biztosít a rendezvény számára” – tudtuk meg Lányi Gábortól, a Hittudományi Kar Egyháztörténeti Tanszékének docensétől. „Majdnem hatvan előadónk lesz, ezért két teljes napon keresztül tart majd a rendezvény két párhuzamos szekcióban.”A Ráday Házon belül a Hittudományi Karnak otthont adó C épületben lesznek az előadások, ezért a Markusovszky tér felőli bejáraton kell majd belépni. A szekcióknak a C101-es Tóth Kálmán kisdíszterem és a C104-es Sebestyén Jenő terem biztosítanak helyszínt. „Húszperces előadásokra kell számítani, amelyek nemcsak hosszban, de stílusban is arra törekednek, hogy mindenki számára befogadhatóak és élvezhetőek legyenek. Még előzetes regisztráció sincs, így bárki csatlakozhat hallgatóként a konferencia bármelyik napján. Bízunk benne, hogy ez sokak számára csábító ajánlat.”

A legelismertebb kutatóktól a doktoranduszokig
A konferencia szekciói időben különítik el egymástól a különböző egyháztörténeti korszakokat, és mindegyik szekció több blokkból áll. „Az idei XVII-XVIII. századi szekció nagyobb, átfogó témái a peregrináció, az egyházi közigazgatás, a tanárok és kollégák, az íráshasználat és az emlékezet. A szekciót Csorba Dávid fogja össze, az előadók pedig a korszak legismertebb és legelismertebb kutatói” – sorolta Lányi. Az előadók névsorában megtaláljuk többek között Buzogány Dezső, Kurucz György és Berecz Ágnes nevét is.

A másik szekcióban, ahol főképpen huszadik századi egyháztörténet írók lesznek, szintén rendkívül változatos és érdekes előadásokkal lehet majd találkozni. Szó esik majd a Trianon utáni református egyházi útkeresésekről, például Ablonczy Balázs és Kovács Kálmán megközelítésében, de kiemelt fókuszt kap a felvidéki reformátusság is. A kárpátaljai magyarság köréből is érkezik előadó, és lesz szó a Hollandiába irányuló gyerekvonatokról, illetőleg az amerikai magyar közösségek közötti korai egyházszervezeti alakulásokról is.

Az '50-es és '60-as évek a második napon kerülnek sorra. Megismerhetjük Szabó Imrének a kitelepítettek támogatásában végzett munkáját, illetve Borbély Béla vagy Szenes László történetét. De lesz két világháború közötti blokk is ezen a napon, ahol szó esik például a Soli Deo Gloria (SDG) Református Diákszövetség vezetőjeként ismert Soos Gézának a külügyminisztériumi tevékenységéről. Magáról az SDG-ről külön előadás mesél majd.

Abban is különleges a mostani konferencia, hogy külön doktorandusz blokkot is tartalmaz. „Fontosnak tartottuk, hogy doktoranduszaink is kellő fókuszt kapjanak, és prezentálhassák a saját doktori kutatásuk érdekesebb részleteit. A doktoranduszok a többieknél rövidebb előadásokban vonultatják fel változatos és érdekes, főképpen a huszadik századról szóló témáikat. Az utolsó nap végét ezzel az előremutató blokkal zárjuk majd le.”

Könyvbemutató
A HIT konferenciákon már hagyománynak számít, hogy az aktuális előadások mellett egyúttal az előző alkalom előadásának témáiból készült tanulmánykötetet is bemutatják. Lányi Gábortól megtudtuk, hogy ez idén sem lesz másként. Az egyetem honlapjáról – a korábbi kötetekkel és más digitális kiadványokkal együtt – ingyen le lehet majd tölteni, de terveik szerint a konferencia idejére már nyomtatásban is megjelenik.

„A könyvbemutatókra szánt blokkban nemcsak aktuális tanulmánykötetünk, hanem más kapcsolódó kötetek ismertetésére is fórumot biztosítunk, ha az előadók szeretnék bemutatni friss publikációjukat. Az idei előadásokból pedig természetesen jövőre készülhet majd újabb tanulmánykötet. Addig is használjuk ki, hogy ezen az alkalmon személyesen is találkozhatunk egymással, és izgalmasabbnál izgalmasabb témákról hallhatunk!”


A HIT 2022 konferencia részletes programja megtekinthetó IDE KATINTVA.

 
Barna Bálint
Képek: Bazánth Ivola (reformatus.hu), HIT konferenciasorozat