A kevés is jó helyre kerül

Tizenkét önkéntes utazik ki június végén a kenyai Rusinga szigetére a Van egy téglám Kenyában és a Hungary Helps Önkéntes Program közös projektjének részeként. 

Bibliatábort szerveznek a segítségükkel felépített helyi iskola diákjainak, villanyt szerelnek, számítógépparkot létesítenek, és gyümölcsfákat is ültetnek. Laptopokkal és pénzadományokkal segíthetjük szolgálatukat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Van egy téglám Kenyában elnevezésű projekt egy évtizede indult. https://www.parokia.hu/v/van-egy-teglam-kenyaban/ A Rusinga szigetén élő gyerekek között sok a veszélyeztetett vagy az árva, akikről jószándékú, idős emberek gondoskodtak, de etetni már nem mindig tudják őket. Ezért is van nagy szerepe a kenyai Sargy jótékonysági szervezet munkájának, amely általános iskolát létesített a szigeten. A Viktória-tó partján található Sargy-központ három település gyermekeinek nyújt színvonalas oktatást, sportolási lehetőséget és hitéleti nevelést. Munkájukhoz egy erdélyi fiatalember, Halmen Balázs csatlakozott először önkéntesként 2010 nyarán. Az ő kezdeményezésére az elmúlt évtizedben erdélyi és anyaországi magyarok, valamint románok önkéntes munkával és adományaikkal segítették a kenyai gyerekek taníttatását és az iskola bővítését.

A Van egy téglám Kenyában program szervezeti hátterét ma már a Blythswood Románia nevű jótékonysági szervezet biztosítja. Csiszér Balázs, a szervezet vezetője kérdésünkre elmondta: mostanáig hét tantermet és tanári szobákat sikerült felépíteni az önkéntes adományozók segítségével, és egy újabb tanterem is elkészült május végéig a Hungary Helps Program támogatásával.

Emellett továbbra is gyűjtenek adományokat az iskola működtetésére. Egy gyermek taníttatása 15 euróba kerül havonta, a Sargy-központnak pedig 250 diákja van. A pénzből egyenruhát, étkezést, tanszereket és színvonalas oktatást biztosítanak a gyerekeknek, ez utóbbit a zsúfolt állami iskolákban nem tudnák nekik megadni. A szegény sorban élő diákoknak a tanulás az egyetlen kiugrási lehetőség, ezért a kolozsvári székhelyű jótékonysági szervezet szeretne minél több gyermeknek lehetőséget adni erre. A korábbitól eltérően így már nem örökbefogadási rendszerben lehet adományozni, ehelyett a szervezet közvetítésével a Sargy Oktatási Központ megkapja az erre a célra befolyt összeget, hogy legjobb belátása szerint fordíthassa a felmerülő költségekre. „Az iskolában tanuló gyerekek első generációja már le is érettségizett, több korábbi diákunk középiskolába jár, és egyiküknek már az egyetemi tanulmányait is támogatjuk. Szeretnénk biztosítani a folytonosságot, hiszen a középiskolai oktatás bentlakási és étkeztetési költségei elég magasak, szinte elhordozhatatlan terhet rónak a jó képességű gyerekek családjaira.”

Azt, hogy mennyire megéri ezeknek a gyerekeknek a jövőjébe fektetni, a számok is igazolják. Egy két évvel ezelőtti felmérés szerint a régióban működő ezer általános iskolából a Sargy a 68. helyen áll a rangsorban, a harmincezer lakosú Rusinga szigetén pedig a második legjobb oktatási intézmény. „A Hungary Helps Önkéntes Program és a Magyar Önkéntes Liga jóvoltából idén nyáron tizenkét önkéntessel két hónapra a szigetre utazunk, ahol az időnk nagy részében kétféle tevékenységet végzünk majd. Csapatunk egyik részével oktatási segédanyagokat készítünk, délutáni foglalkozásokat tartunk a gyerekeknek, három fiatalunk edzi majd az iskolai focicsapatot, a nyári szünet alatt pedig angol nyelvű bibliatábort szervezünk két korosztály részére. Csapatunk másik része fizikai munkát fog végezni: szeretnénk bevezetni az áramot az iskolába, berendezünk egy számítógépes labort, ahol az iskola tanárait és diákjait is alapfokú számítógépes ismeretekre tanítjuk majd, elültetünk több száz gyümölcsfát, dolgozni fogunk az iskola farmján, és talán egy lelátót is építünk majd a focipályához.”

A személyes találkozás újabb fejlesztéseket is előmozdíthat – tette hozzá Csiszér Balázs. A gyerekek szülei vagy a róluk gondoskodó idősek között több özvegyasszony is van, számukra a lelki segítségnyújtás mellett önsegítő csoportfoglalkozásokat is tartanak. „Kezdettől fogva támogatjuk őket haszonállatokkal, amelyek élelmet biztosítanak számukra és a gyerekeik számára. Néhány asszony a tőlünk kapott kecskét vagy szarvasmarhát tovább tenyésztette, a felesleget pedig eladta, ebből fizeti a gyermeke taníttatását.” Az újbóli találkozás nemcsak a lelki megerősödést szolgálja, hanem újabb ötletek is születhetnek a közös gondolkodásból – véli Csiszér Balázs. „A szegénység egyik oka, hogy nagy a népszaporulat, a tavat pedig túlhalászták. Ezért egyre több mesterséges halfarmot alakítanak ki a tó vizében. Egyik önkéntesük épp a tilápiatenyésztést tanulmányozza, a helyszínen megvizsgáljuk, hogy a segítségünkkel esetleg belevághatnának-e egy közös halfarm elindításába az özvegyek.”

Az iskolában tizenöt tanár és további néhány főből álló kisegítő személyzet is munkát kapott. „Ezek a friss diplomás oktatók, akiknek a fizetését szintén adományokból biztosítjuk, nem tudnának elhelyezkedni az állami iskoláknál. Mivel ott jobbak a fizetések, éveket kell várniuk arra, hogy felvegyék őket dolgozni. A Sargy munkatársaiként szerény megélhetéshez és szakmai tapasztalatokhoz juthatnak. Rendkívül lelkesek, és mi is várjuk, hogy megismerjük őket, hiszen a mi csapatunkban is több pedagógus van, így izgalmas lesz a közös munka.”

Az önkéntes szolgálatot a járvány miatt a legnagyobb körültekintéssel végzik majd, tudtuk meg. „Folyamatosan figyeljük a híreket, mindannyian oltással rendelkezünk és PCR-teszttel indulunk útnak. Maszkot viselünk és betartjuk a kellő távolságot. E tekintetben Kenyában is biztonságra törekszenek,  szabad ég alatt is legfeljebb ötvenen gyűlhetnek össze” – mondta a kiutazó csapat vezetője.

A Hungary Helps Önkéntes Program által támogatott önkéntesek június 29-én, kedden indulnak útnak. Addig is örömmel fogadják a tárgyi és pénzadományokat.

FRISSÍTÉS: a járványhelyzet miatt az önkéntesek kenyai útja bizonytalan ideig tolódik, ezért még mindig várják a tárgyi és pénzadományokat.

A kártyás fizetésről és a banki átutalás módjáról a Blythswood Románia segélyszervezet honlapján tájékozódhatnak. https://www.blythswood.ro/tamogass Csiszér Balázs kérdésünkre elmondta: a segélyszervezet az adományok teljes összegét eljuttatja a Sargy Oktatási Központnak, semmilyen kezelési költséget nem vonnak le belőle. A pénzadományok mellett nagy szükség lenne megkímélt állapotban lévő laptopokra is az iskolai számítógéplabor kiépítéséhez – tette hozzá. „Nem csúcskategóriás, de jó minőségű gépekre lenne szükség, hiszen a szervizelésre igen korlátozottak a lehetőségek ott a helyszínen.” A szállítás korlátai miatt ezúttal csak ilyen tárgyi adományokat tudnak fogadni. A laptopok átvételében a Budapesten élő önkéntesek segítenek a következő napokban. Támogatást magyarországi szervezetek is nyújthatnak társadalmi felelősségvállalás gyanánt, a részletekről Csiszér Balázzsal egyeztethetnek a romania@blythswood.ro e-mail címen.