A szabadság ára

Mi az ára a szabadságnak? Mit veszített az, akinek családja, rangja volt?

Mintaadó nélkül maradt társadalomról, a középosztály lezüllesztéséről és 56 októberének szívdobogtató napjairól mesélt Regéczy-Nagy László, a budapesti angol diplomáciai képviselet  egykori sofőrje, akit a Bibó-perben 15 évre ítéltek, mert külföldre juttatta Bibó István hazai eseményekről tudósító írásait.

A film Regéczy-Nagy László elemző portréján keresztül mutatja be az 1956-os eseményeket, azok előzményeit és utóhatásait. A portré-dokumentumfilm a címszereplő 56 évét követi végig, 1944-es hadbaállásától az 1956-os szerepvállalásán keresztül egészen 1990-ig, amikor a köztársasági elnök hivatalának főosztályvezetője lett.
A film a főszereplő életeseményeinek kronológiai sorrendje szerint, ám az emlékezés szabadságával olyan összefüggésekre világít rá, amelyek a magyar történelem hatvan esztendejét alapvetően meghatározták, és amelyek középpontjában az 56-os forradalom, illetve az azt követő események (megtorlás, Nagy Imre- és Bibó-per) állnak. Ezen összefüggések a nyugalmazott dandártábornok visszaemlékezéseiből bontakoznak ki.

 

Nirguna Film
Rendezte: Dallos Csaba, Földvári Barbara

Fotó: Füle Tamás