A szeretetről a művészet nyelvén

Sétákkal, képekkel, fényekkel, zenékkel megfogalmazott istenkapcsolatok nyomában. Dunamelléki református programokat ajánlunk az idei Ars Sacra Fesztivál kínálatából.

„Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” – ez a János evangéliuma 13. fejezete 34. verséből származó szakasz lett mottója az idei Ars Sacra Fesztiválnak. A Magyarországon immáron 16. alkalommal megrendezett többnapos keresztény összművészeti rendezvénysorozatra szeptember 17. és 25. között kerül sor, és ennek keretén belül több mint tíz művészeti ágban, nyolcvan településen, mintegy négyszáz program valósul meg. Az ingyenes lehetőségek teljes választéka a Papageno című kiadvány különszámában és a fesztivál honlapján olvasható.
 

Az Ars Sacra Fesztivál gyökerei Párizs, Bécs, Brüsszel és Lisszabon után a Budapesten megrendezett, 2007. évi Városmisszióhoz nyúlnak vissza. Gyönyörű ívet írt le az első 15 év a tavalyi 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig – hívta fel a figyelmet a rendezvény sajtótájékoztatóján Dragonits Márta szervező. „Azt látjuk, hogy az emberek éheznek az igazra, a szépre és a jóra. Úgy tűnik, hogy a mi kis kezdeményezésünket túlnőtte ez a fesztivál, amely másfél évtized során mára Európa több nagyvárosából bekapcsolódó rendezvényekkel bővült. Az Ars Sacra Fesztivál célja az, hogy a kultúra mélyén lévő szakralitást a felszínre hozza a művészetek segítségével.”
Forrás:
Magyar Kurír


Isten szeretetéről beszélni nem könnyű, még a művészet nyelvén sem. Az Ars Sacra Fesztivál programjainak szervezői ezért leginkább felmutatni szeretnének valamit abból, amit művészként megéltek belőle. Alkotásaikon keresztül tehát nemcsak az alkotó személyével léphetünk kapcsolatba, de a művész és Isten találkozásában saját istenkapcsolatunkra is reflektálhatunk, ha megvan bennünk a nyitottság. Mivel mindenki más és más művészeti ágra képes lélekben rezonálni, a kínálat bőségéből igyekeztünk olyan dunamelléki református programokat összeválogatni alábbi ajánlónkba, amelyek egyszerre kínálnak ottonosságot és felfedezésre váró ismeretlen területeket.

Tematikus városi séta a „református negyedben”
A Ráday Gyűjtemény Bibliamúzeumának munkatársai szeretettel invitálnak tematikus városi sétájukra minden érdeklődőt, aki kíváncsi a budapesti „református negyed” titkaira. A program során Belső-Ferencvárosban barangolva olyan különleges épületeket és történeteket ismerhetnek meg, amelyek a Magyarországi Református Egyházhoz kapcsolódnak. A séta végén a résztvevők bepillanthatnak az újonnan elkészült Ráday Ház udvarába is, amelynek a megnyitójára a Ráday-napok keretén belül kerül majd sor.

A tematikus séta időpontjai:
2022. szeptember 17. 10 óra
2022. szeptember 22. 17. óra
Találkozási pont: Kálvin tér, Kálvin szobor mellett
A sétára előzetes regisztrációt kérnek a bibliamuzeumr28@gmail.com címre!


Ég és Föld között
A Budai Református Gyülekezet is szeretettel vár mindenkit a Szilágyi Dezső téri református templomba az idei Ars Sacra Fesztivál keretein belül szervezett rendezvényére. Sokszínű programkínálatukon belül lesz templomséta Illés Dávid és Molnár Péter lelkészek vezetésével, finom falatok, jóízű beszélgetések, lelki útravaló, és többféle koncert (a Konyha zenekar koncertje, majd Bach-koncert Kéringer László énekével és Pétery Dóra orgonakíséretével).

A kezdés időpontja:
2022. szeptember 17. 18 óra
Helyszín: Szilágyi Dezső téri református templom


Keresők
Az Ösvény / Path című fotókiállítását követően Zellei Boglárka Éva fotográfus újabb szakrális útra hív minket Keresők című tárlatának segítségével. Az itt kiállított képek kortárs istenkeresők vágyait, jövőképeit kutatják, amelyek az általuk kezdeményezett lelki összejövetelek vizuális kultúrájában, gyakorlataiban is tükröződnek. Mivel mindannyian keresők vagyunk, a képekkel való párbeszéd saját útkeresésünk kérdéseinek megfogalmazásában is segíthet. A projekt megvalósulását a Pécsi József Ösztöndíj és a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. Kurátor: Körösvölgyi Zoltán

Kapcsolódó program:
2022. szeptember 21. szerda 17-21 óra
Az ünnepek és hétköznapok visszaszerzése. Beszélgetések és koncert a keresztény könnyűzenéről, az egyházzene megújulásáról és a fesztiválvallásosságról.
https://fb.me/e/23hjEJavC


Jelenések
Szeptember 23-án különleges eseményre várják az érdeklődőket az Újpalotai Református Templomba: a Jelenések című előadás egy nagymama történetén keresztül multimédiás és lézeres eszközökkel dolgozza fel a keresztény világ legismertebb imáját, a Miatyánkot. A lézergrafikákat Simon András grafikusművész készítette, az előadás forgatókönyv-írója és rendezője Csömör Hermina, a Fényszínház alapítója és a Goldlaser alkotója. A szervezők bíznak benne, hogy a nézőket vallási felekezettől függetlenül felemelő élményben részesíthetik.

Időpont: 2022. szeptember 23., 20 óra
Helyszín: Újpalotai Református Templom (1156 Budapest, Száraznád utca 2.)
A program regisztrációhoz kötött, regisztrálni az uszik@csokonai15.hu e-mail címen, vagy a +36 1 410 0836 és a +36 1 410 6304 telefonszámokon lehet.


Keresztkoncertek
Az Ars Sacra Fesztivál programkínálatában már hagyománynak számít a Keresztkoncertek című ökumenikus koncertsorozat, amelynek helyszínei – négy keresztény egyház egy-egy jelentős temploma – nagy, virtuális keresztet formálnak Budapest szívében. Az idei alkalmon a Központi Református Kórus saját felekezete templomában, a Kálvin téren fog énekelni. Újdonságként műsorukban Kecskés D. Balázs most született ősbemutatós művét is előadják.

Időpont: 2022. szeptember 22. csütörtök 17 óra
Helyszín: Kálvin téri református templom